När det brann i F-huset på Alléskolan den 1 december förra året saknades kameraövervakning på skolan.
Datainspektionen hade gett tillstånd redan i december 2020. Då hade skolan varit utsatt för skadegörelse och buskörning. Ungefär samtidigt som beslutet kom hade någon även eldat och orsakat en brand i ett trapphus. Året därpå sköt fullmäktige till pengar för installation under 2022.
Men det dröjde. Kristina Cleber, förvaltningschef på kommunens nya tekniska förvaltning, uppgav efter branden att skadegörelsen avtagit i början av året, men tagit fart under sommaren med flera krossade rutor. "Då körde vi igång med en direktupphandling", sa hon.
Under måndagen regnar det över skolgården. I ena delen av F-huset rivs den utbrunna delen av byggnaden. I den andra står Fredrik Ebbestad på stege och monterar övervakningskameror.
Hans företag Kameraövervakning i Östergötland tog hem upphandlingen.
– Jobbet är nästan klart, säger han och berättar att de tolv kamerorna som placerats strategiskt på skolan kommer att fånga dem som rör sig vid byggnaderna efter skoltid.
– De är till för att skydda skolan. Kamerorna har fast optik, men ser ett antal grader. De är placerade så att en kamera är riktad mot en annan.
Hur kommer de att fungera?
– All information går krypterat via kommunens nät till en server som sparar filmerna, säger Fredrik Ebbestad.
Med kameraövervakning ökar möjligheten att kunna identifiera personer som begår brott, som skadegörelse.
Men många täcker sig med både keps och luva. Har kamerorna effekt då?
– Risken att åka dit blir större även om man inte ser ansikten på film. Kamerorna fångar rörelsemönster, längd och kläder, säger Fredrik Ebbestad.
På kommunens samhällsbyggnadsförvaltning kan Nermina Ljutika, inköps- och upphandlingssamordnare nu bocka av upphandlingen av Kameraövervakning – Alléskolan.
– Förhoppningsvis leder det till att skadegörelsen på Alléskolan minskar. Det har varit väldigt mycket under årets gång. Ungdomar har använt Alléskolan som ett tillhåll och det har krossats många fönster, säger hon.
Vad krävs av kommunen för uppfylla Datainspektionens krav kring kameraövervakningen?
– Det är extremt komplicerat. Det ställs krav på kamerorna, men också på vilka som ska få tillgång till att inspektera materialet. Det måste också skyltas om övervakningen. Skolan kommer att informera föräldrar och elever, säger Nermina Ljutika och påpekar att kameraövervakningen bara ska vara igång efter skoltid.
I sin direktupphandling vände kommunen sig till två företag inom branschen, båda med lokal förankring. Bägge företagen bjöds in till platsbesök under hösten och lämnade därefter anbud (utan mons)– på knappt 92 000 respektive 168 000 kronor. Till det senare anbudet fanns också ett dyrare alternativ om att hyra utrustningen under 60 månader.
– Den med lägst pris fick uppdraget.
Fredrik Ebbestad som driver Kameraövervakning i Östergötland, sitter i fullmäktige och kommunstyrelsen i Åtvidabergs kommun.
Får de som är förtroendevalda i delta i kommunens upphandlingar?
– Ja, vi får inte diskriminera någon leverantör. Det är samma premisser och förutsättningar som gäller för alla. Att någon är politiker har inte påverkat upphandlingen, säger Nermina Ljutika.
Fredrik Ebbestad påpekar att han inte deltagit i beslut om direktupphandlingen.
– Om det skulle tas politiskt beslut om kameraövervakning, så skulle jag förklara mig jävig, säger han.