Efter almdöden: Nu får nya träd slå rot

I almsjukans spår uppstod luckor i allén på Adelsnäsvägen. Nu sätts nya friska träd.

DW Trädservice har fått uppdraget att plantera nya träd. Här sätter Peter Eng, Christoffer Engström och Christian Engman en skogsek längs Adelsnäsvägen.

DW Trädservice har fått uppdraget att plantera nya träd. Här sätter Peter Eng, Christoffer Engström och Christian Engman en skogsek längs Adelsnäsvägen.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-11-08 10:01

– Vänta lite med att ta bild. Vi måste se att trädet står rakt, säger Peter Eng från DW Trädservice. 

Han backar en aning från den skogsek (Querqus robur) som just stoppas i en grävd grop och stöttats upp med stolpar. 

Jo, den ser rak ut och snart öser Peter Eng tillsammans med kollegorna Christoffer Engström och Christian Engman ner jord i hålet som omger rotklumpen.

Eken som ska vara tolv år minst är en av många nya, friska träd som ska fylla luckorna i allén. En arbetsuppgift som de trion från DW Trädservice är nöjd med. 

– Vi vårdar träd. Att planterna nytt är att vårda träden. Tar man ner träd ska man återskapa.

Almsjukan slog för ett par år sedan hårt mot Åtvidaberg. En del av de döda träden lämnades som högstubbar, andra togs ner och fördes till naturvårdsdeponier för att brytas ned av svampar och insekter. Några har blivit konst.

För högstubbarna kom ett medborgarförlag till kommunen om att plantera klätterväxter som med tiden ska klä in stubbarna i grönska. Det förslaget antogs och under de senaste veckorna har plantering skett. 

– Det är vildvin, klematis klätterhortensia och murgröna, säger Peter Eng.

Utöver i allén på Adelsnäsvägen planteras nya träd vid bland annat vid Kammarbovägen, där en grupp av riktigt grova och gamla almar fick tas ner. 

Almarna ersätts av flera olika trädslag. Skogeken, även kallad vanlig ek får sällskap av bergek (Quercus petraea), som också kallas också vinterek eller druvek, samt av parklind och avenbok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!