Det är höst år 1999 när riksdagsman Carl G Nilsson skriver sin motion om gårdsförsäljning av vin.
Han vill ge landsbygden och svenska producenter av vin och cider möjlighet till gårdsförsäljning. På sikt vill han bryta Systembolagets monopol.
– Jag motionerade troligen om detta flera gånger, säger han.
Efter att han sökt bland sina gamla motioner finner han den från 1999.
– Jag tror att den är den äldsta, säger han efter beskedet om att riksdagen väntas fatta beslut om att införa gårdsförsäljning av öl, vin och sprit i Sverige från och med 1 juni i år.
Då, 1999 fick han avslag på motionen.
– Det fanns inte majoritet för det då. Det var delar av mitt eget parti som gick emot. En del anförde folkhälsa, andra var rädda för att Systembolagets monopol skulle upphöra.
Har du firat beskedet på något sätt?
– Nej, men det borde man kanske göra, säger Carl G Nilsson, samtidigt som han noga betonar att det inte är hans gamla förslag som nu läggs fram i riksdagen för beslut.
– Men det är roligt att ha varit med från början och tyckt rätt och att det nog går vägen nu.
Carl G Nilsson, som satt i riksdagen för Moderaterna mellan åren 1988– 2002, har hunnit fylla 86 år.
Det politiska intresset och engagemanget är kvar. Han har fler gamla politiska frågor som han gärna skulle vilja bocka av:
– Ja, nästa steg skulle vara att vi kan köpa en flaska vin i Mårtens handel här i Björsäter, säger han.
Men ni kan väl beställa vin och få det utlämnat i lanthandeln?
– Jodå, det är en bra service. Vi kan beställa och betala i förskott på Systembolagets hemsida, men då måste man vara ute i god tid. Jag tror att många av oss på landsbygden skulle vilja att det var enklare att köpa en flaska glögg eller brännvin till sillen i butiken.
Ser du beskedet om gårdsförsäljningen som en seger i din politiska gärning?
– Nej, det är inte min största fråga. Det var mörtskatten.
Mörtskatten?
– Ja, det skulle införas en allmän fiskevårdsavgift för alla som skulle meta. Vi fick dåvarande jordbruksminister Margareta Winberg att dra tillbaka den propositionen. Det var en framgång, säger Carl G Nilsson.