Döda almar får nytt liv – blir till en konstverksrunda

Almsjukan har slagit hårt mot Åtvidabergs almar och bara ett fåtal levande träd finns kvar. Men snart får några av de döda almarna nytt liv – som konstverk.

Kommunekologen Anton Sunnergren hade bara varit på jobbet i några veckor när hundratals almar drabbades av almsjukan på samma gång 2019.

Kommunekologen Anton Sunnergren hade bara varit på jobbet i några veckor när hundratals almar drabbades av almsjukan på samma gång 2019.

Foto: Victor Bomgren

Åtvidaberg2020-08-01 15:00

Under de senaste åren har nästan samtliga av de 300 almar som finns i Åtvidabergs tätort drabbats av den mycket dödliga almsjukan.

– Det finns några som är levande, men jag tror att de håller på att insjukna. Vid Sandtagets förskola står tre levande och jag har sett några stycken i skogen vid Hallaholm som förhoppningsvis kan klara sig, säger Anton Sunnergren, kommunekolog i Åtvidaberg.

De flesta almarna står kvar, antingen i det skick naturens gång har försatt dem i eller kapade till så kallade högstubbar där kronan har sågats bort. De sistnämnda har blivit ett vanligt inslag i stan och kan ses lite överallt.

– Det är många som undrar varför vissa träd får stå kvar orörda så länge och det tråkiga svaret på det är ekonomi. Det är jättedyrt att fälla ett träd. Ett träd som stod vid Slevringevägen kostade till exempel över 20 000 kronor att ta ner.

undefined
En vanlig syn. Högstubbarnas utseende splittrar Åtvidabergsborna.

De flesta almarna i Åtvidaberg planterades under andra halvan av 1800-talet av Baroniet Adelswärd. Träden planterades ofta som alléer för att tydliggöra vägarna in till samhället och kopparverket. 150 år senare har träden nu reducerats till blotta skuggor av sin forna prakt. Men nästa år ska några av dem alltså få nytt liv som konstverk. Mellan 5-10 högstubbar längs med en promenadslinga ska piffas till av motorsågskonstnärer.

– Det ska bli en slinga på ett par kilometer, som en hundpromenad.

undefined
"Det som händer är en katastrof. Det är det första synliga tecknet på att en art håller på att dö ut", säger Anton Sunnergren. Här med en liten alm som hittills skonats från sjukdomen.

Slingan ska utgå från Kulturcentrum och sedan fortsätta genom Alhagen och Klockarängen, vidare mot Villan och Alléskolan innan den vänder tillbaka till Kulturcentrum. Vilka konstnärer som ska få uppdraget och vad konstverken ska föreställa är inte helt klart än.

– Vi har fått in lite förslag på vad de skulle kunna göra och det är väldigt varierande och kul grejer. Vi vill inte påverka konstnärerna på något sätt utan de ska sätta sin egen prägel.

Hur länge kommer konstverken att hålla?

– Vi räknar med att de kommer att hålla i åtminstone tio år i alla fall. Sen beror det lite på, det är ju ett material som kommer att brytas ner med tiden så vissa detaljer kan slitas snabbare.

Kommunen har fått 435 000 kronor i bidrag av Naturvårdsverket för olika projekt i almsjukans spår, vilket konstverken är en del av. Kommunen skjuter till en lika stor summa själva.

– Vi vill öka acceptansen för att man sparar döda träd och att även de som har en negativ syn kan se något värdefullt i det.

undefined
Ett exempel på motorsågskonst i en almstubbe i Vadstena. Konstverken i Åtvidaberg ska dock göras i betydligt högre stubbar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!