I förra veckan hamnade en tung ekonomisk plan på kommunstyrelsens bord - en plan för genomförandeekonomi för exploateringen av Grebo Norrby.
Kommunen köpte markområdet vid Ärlången 2017 för att ta fram tomter för nya bostäder.
Satsningen är en av de största investeringsprojekt kommunen planerat sedan år 2000. Det kommer att kräva större infrastruktursatsningar, som nya vägar, flytt av kraftledning och anläggningar för naturmiljö. I genomförandeplanen anges en uppskattning av samtliga utgifter till 108,5 miljoner kronor.
Utöver det kommer kostnader för vatten och avlopp, el och fiber på över 30 miljoner kronor, som läggs på köparna.
Samhällsbyggnadsförvaltningen har nu tillsammans med kommunledningsförvaltningen tagit fram budget för projektet, som väntas sträcka sig fram till 2035.
Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) betonar att projektet över tid ska vara självfinansierat, även om det i början innebär stora utgifter för kommunen och i perioder kommer att innebära stora intäkter genom tomtförsäljningar.
– Det kommer att vara stora svängningar, men det ska vara plus, minus, noll i slutänden, säger Lidberg.
De stora svängningarna gör att majoriteten vill lägga hela Grebo Norrby-projektet vid sidan av kommunens övriga ekonomi.
– Det skulle vara ohållbart att ha så stora svängningar. Därför ska projektet inte vävas in i kommunens övriga ekonomi. Det ska särredovisas, annars äventyrar vi de finansiella målen, säger Thomas Lidberg.
Kommunens finansiella mål bygger på principen att det samlade budgetresultatet under en mandatperiod avgör hur mycket kommunen kan investera.
Utan särredovisning av projektet skulle soliditet, investeringar och resultat påverkas och variera i större omfattning än vanligt.
Det har fått majoriteten att lägga förslaget om särredovisning och justering av de finansiella målen. Utbyggnaden av Grebo Norrby ska enligt majoritetens förslag undantas i beräkningarna av soliditet, investeringar och resultat.
Frågan har väckt politiskt motstånd. Majoriteten får stöd av SD, men inte av M.
– Vi köper detta, säger Jan Svensson (SD) och menar att uppföljning av projektet underlättas av särredovisning.
Tommy Aarna (M) vänder sig däremot mot att projektet ska särredovisas och menar att det över tid ryms inom kommunens investeringsbudget, även om det är tungt ekonomiskt i starten av projektet.
– Om de blir tajt får man parera det, säger han och understryker att M i övrigt är överens med majoriteten om att genomföra exploateringen av Grebo Norrby.
– Vi är inte oense om att annat än hur projektet ska redovisas, säger han och avser att ta debatt i fullmäktige i slutet av månaden när genomförandeekonomin ska fastställas.
I beslutsunderlaget som går vidare till fullmäktige finns också en riskanalys. Den tar upp minskad efterfrågan av bostäder, dyrare projektkostnader, dyrare pendling, minskad efterfrågan på arbetskraft i Linköping och att detaljplanen inte går igenom.
Thomas Lidberg dämpar riskbilderna och uppger att projektet ska byggas i etapper, där varje ny etapp ska föregås av politiska beslut.
– Om något händer, om svensk ekonomi skulle gå på knäna, då kan vi skjuta upp en etapp, säger han och framhåller istället visionen om att Grebo Norrby ska kunna ge kommunen 700 till 800 nya invånare som generar skatteintäkter och förändrar skatteunderlaget.