"Det skulle vara svårt att ta sig upp"

Ett öppet gruvhål i strövområdet vid Fågelsången, oroar kommunekolog Anton Sunnergren. Han har nu väckt frågan om hålet ska stängslas in.

Kommunekolog Anton Sunnergren bedömer att den som trillar ner gruvhålet vid Fågelsången skulle ha svårt att ta sig upp.

Kommunekolog Anton Sunnergren bedömer att den som trillar ner gruvhålet vid Fågelsången skulle ha svårt att ta sig upp.

Foto: Anton Sunnergren/ Åtvidabergs kommun

Åtvidaberg2020-02-07 05:00

Den som går utmed vandringsleden blå spåret i Hallaholm och Fågelsången ska kunna se resterna av ett gruvområde med ett öppet gruvschakt. 

– Jag gick förbi och upptäckte ett tio kvadratmeter stort område. Det finns ett vattenfyllt hål där, berättar kommunekolog Anton Sunnergren. 

Oviss om djupet lät han bli att klättra ner. 

– Det ser ut som om det skulle vara svårt att ta sig upp.

Gruvområdet i Fågelsången är känt och dokumenterat. Längre ner mot tätorten, vid järnvägspåret i Prästängen finns ytterligare gruvhål och skärpningar.

– Det finns lämningar efter mindre försök i området, säger Roy Andersson som arbetar med arkiv och dokumentation på Brukskultur Åtvidaberg. 

I Riksantikvarieämbetets inventering efter fornlämningar finner han lämningen vid Fågelsången. 

–  Det är en skärpning, ett gruvhål, en skrrotstenshög och en kreatursvandring. Gruvhålet ska vara en och en halv till fyra meter djupt.

Gruvhålet ligger nära tätorten i ett område som nyttjas mycket av allmänheten, uppger Anton Sunnergren. 

– Det är ingen överhängande risk, men jag tycker att gruvhålet behöver stängslas för att undvika att en olycka inträffar.

I processen finns flera aktörer. Efter anmälan till länsstyrelsen går ärendet vidare till polisen, som får utreda och bedöma. Slutligen tar länsstyrelsen beslut om stängsling ska ske eller ej. Det är också länsstyrelsen som utför arbetet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!