Det omtalade servitutet har varit ogiltigt – sedan 1983

Servitutsavtalet mellan kommunen och Baroniet är ogiltigt och har varit det sedan 1983. Det hävdar kommunalrådet Thomas Lidberg (S) och tar stöd i en fastighetsrättslig utredning.

Servitutet som skrev 1981 och som gett Baroniet rätt till inflytande över Bysjöområdet och bebyggelse, ska enligt kommunens konsult ha upphört att gälla redan 1983.

Servitutet som skrev 1981 och som gett Baroniet rätt till inflytande över Bysjöområdet och bebyggelse, ska enligt kommunens konsult ha upphört att gälla redan 1983.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-12-11 17:20

För snart 40 år sedan förhandlade kommunen och Baroniet om en markaffär. Kommunen ville köpa flera markområden spritt runt tätorten, däribland Kanonkullen och det som idag kallas Bysjöområdet. 

Köpet gick igenom. Kommunen betalade 1,25 miljoner kronor och gick med på ett villkor för Bysjöområdet – ett servitut som skulle ge Baroniet viss rådighet över den sålda marken. 

I servitutsavtalet som undertecknades 1981 framgår att det inte inom området får "utföras någon anläggning som kan medföra miljöstörningar på Adelsnäs 1:1. Som exempel på sådana anläggningar nämnes särskilt bebyggelse, dansbana, båthamn, s k marina, högtalaranläggning etc".

Servitutet har aktualiserats under de senaste åren när Baroniet motsatt sig en permanent camping i området. För 2020 har kommunen tecknat en överenskommelse med Baroniet om att den camping som Åtvidabergs bandyklubb driver får vara kvar året ut. 

Nyligen sa kommunen upp arrendeavtalet med bandyklubben och föreslår en flytt till ett hörn av Edbergafältet.

Inför en flytt av campingplatsen tog kommunen omtag med hela området. En ny detaljplan skulle inte bara ge svar på vart campingen skulle flyttas, utan också på hur hela Edbergaområdet ska användas framöver. 

I samband med det togs initiativ till en rättsutredning, där kommunen ville klarlägga servitutsavtalets innebörd, status, omfång och om det kan upphävas samt hur det skulle hanteras i planprocessen. Uppdraget lades på konsultföretaget Svefa.

När vi eftersökte rättsutredningen under torsdagen svarade planarkitekt Mari Solbrekken att hon skulle återkomma med utlämnandet. Handlingen hade då inte diarieförts som inkommen och ansågs först på fredagsmorgonen vara allmän.

Den lades då tillsammans med hela granskningsunderlaget ut på kommunens hemsida.

– Den har varit ett internt arbetsmaterial innan, säger Solbrekken.

Under fredagen hörde även kommunalrådet Thomas Lidberg (S) av sig efter vår artikel om att kommunen sagt upp arrendet med bandyklubben, där klubben motsätter sig en flytt av campingen som det föreslås i detaljplaneförslaget.

Lidberg kommer med helt nya uppgifter och uppger att rättsutredningen kom till kommunen redan i oktober.

– Servitutet är ogiltigt. I dagsläget bedömer vi inte att det finns något servitut. 

Thomas Lidberg läser högt ur "Fastighetsrättslig utredning avseende avtalsservitut". Av den framgår att en överenskommelse om avtalsservitutet mellan olika fastigheter inte skrivits in i fastighetsregistret och att Svefa drar slutsatsen att "avtalsservitutet inte längre gäller". 

Servitutet ska, enligt utredningen, ha upphört att gälla redan under 1983 då fastighetsregleringen vann laga kraft.

Svefa upplyser att parterna kan stämma varandra och att en domstol kan pröva om servitutets giltighet.

Får utredningen några konkreta effekter?

– Nej, svarar Thomas Lidberg. 

– Vi ser det som att servitutet finns, även om inte finns på något papper som är giltigt.

Förklara!

– Vi vill som Baroniet att området ska vara för rekreation och har inga planer på bebyggelse. Däremot kanske att vi kan bestämma själva om vi vill anlägga en volleybollsplan, gungor eller något annat.

Utredningen ändrar heller inte flytten av campingplatsen. 

– Om vi flyttar planen några 100 meter så har det inte någon betydelse för bandyklubben. Det primära är att det finns en camping, säger Lidberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!