Störande grannar – "Bajsar i poolen och skriker hemskt"

De skriker och skränar om nätterna, bajsar på hus och bilar. Nu kräver miljökontoret att kommunen utreder åtgärder för att minska störningar från hägerkolonin vid Folkparken i Åtvidaberg.

En hägerfamilj från kolonin vid Folkparken har under sommaren hållit till i en villaträdgård. "De bajsar överallt, i poolen, på bilarna och på huset. Och de skriker hemskt", säger Hanna Ehnö som bor nära skogsdungen där hägrar häckat.

En hägerfamilj från kolonin vid Folkparken har under sommaren hållit till i en villaträdgård. "De bajsar överallt, i poolen, på bilarna och på huset. Och de skriker hemskt", säger Hanna Ehnö som bor nära skogsdungen där hägrar häckat.

Foto: Hanna Ehnö, Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-09-14 19:00

Det började med ett hägerpar för sådär fem år sedan. Fåglarna slog sig ner i en skogsdunge med bland annat grova Douglasgranar, perfekta för att bygga stabila bon i. 

 – Sen dess har de förökat sig. Ungarna kommer tillbaka i nya par och det blir bara fler och fler, säger Hanna Ehnö som bor alldeles i närheten. 

Hon säger att det är vackra, stora fåglar och att hon är djurvän. Men hon har fått nog.

– Det har blivit en sanitär olägenhet. Hägrarna bajsar överallt. På bilarna, i poolen, på taket och på vår uteplats. De är inne på vårt poolområde och har blivit närgångna. De reagerar knappt när man kommer. 

undefined
Fågelbajs. En vanlig syn på familjens bilar, berättar Hanna Ehnö.

Och så är det ljudet. Hanna Ehnö beskriver hur ungarna skriker vid matning. Hon gör ett par spöklika skräninga ljud för att förklara. 

– Det är inte volymen som stör, utan ljudet. Det är hemskt. De skriker konstant och det låter som om det är krig i skogen. 

Nattsömnen blir störd under den period som hägrarna är i dungen.

– Det pågår från mars till september. Nu har de flyttat söderut, säger hon lättat. Men hon vet att de återkommer nästa vår. 

Kommunens miljökontor fick klagomål på hägrarna redan 2017. En annan boende vid Folkparken hade liknade klagomål. Den gången avslutades ärendet utan åtgärd. Hägrarna bedömdes vara en ringa störning som inte innebar en risk för olägenhet sett till miljöbalken.

Hanna Ehnö vände sig till miljökontoret under förra året och har under året dokumenterat störningarna med både bilder och ljudinspelningar. Hon säger att fler i området klagar på fågelkolonin.

undefined
När hägrarna häckar i skogsdungen vid Folkparken luktar det illa av avföring och fiskrester.

På miljökontoret har klagomålet tagits på allvar. Bland annat har sex tillsynsbesök vid olika tidpunkter på dygnet gjorts. 

– Hägrarna stör nattsömnen och de släpper sin avföring över fastigheter. Det kan medföra olägenheter, säger miljöinspektör Lydia Johlin och skriver i ärendet att det "finns en risk för smittspridning om avföringen till exempel hamnar i poolen. Det skulle alltså kunna vara skadlig för en människas hälsotillstånd."

Bygg- och miljönämnden kräver nu att kommunen, som äger skogsdungen, utreder åtgärder för att minska störningarna och hur eventuella åtgärder påverkar skogsdungen. 

Kommunekolog Anton Sunnergren kommer att få titta närmare på hägerkolonin. Han bedömer att kolonin består av omkring 25 hägrar och att det finns runt tio bon i skogsdungen. 

– Jag förstår att det är jobbigt för dem som bor vid Folkparken, säger han och lägger utöver avföring och störande ljud även till lukten:

– Det luktar inte gott i dungen, säger han syftar på avföring och rester av fisk som hamnat på marken. 

Han uttrycker viss förvåning över att fåglarna valt att bilda koloni och häcka i just dungen vid Folkparken, intill bebyggelse och nära människor.

– De är störningskänsliga när de söker mat och är rätt så skygga när man ser dem i vatten.

Kommunen får nu söka svar på eventuella åtgärder.

– Det hade varit enklare för något år sedan att ta ner ett bo och jobbat proaktivt. Nu när det är en etablerad koloni är det svårare. 

I sin bedömning måste kommunen också väga in hägerns skyddsstatus.

– Länsstyrelsen har nämnt att hägern har en negativ trend i Östergötland. Det är inte helt enkelt vad man kan göra, säger Sunnergren och uppger att de åtgärder som kommunen kommer att föreslå miljökontoret troligen kommer att kräva länsstyrelsens dispens från artskydd- eller jaktförordningen. 

Gråhäger, Ardea cinerea

Gråhäger, som även kallas häger är stor, cirka en meter hög med en vingbredd på 1,4–1,75 meter.

Den är grå ovan och vit under, halsen, benen och den grova näbben är långa. I flykten håller den halsen indragen.

I augusti-november flyttar de flesta hägrar till västra och södra Europa samt Nordafrika. I mars-april återkommer de från övervintringsområdena. Enstaka individer övervintrar i södra landet där det är öppet vatten.

Högsta kända ålder är 35 år och en månad.

Källa : Naturhistoriska riksmuseet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!