De tar upp kampen med invasiva jätteväxten

Nu tar Ecoplug AB och kommunen upp kampen mot den invasiva jätteväxten parkslide. Försök att döda växtens rotsystem med kemikalier pågår.

Kan en rotplugg hjälpa till i bekämpningen av den fruktade parksliden? Det hoppas Johan och Åsa Merving på familjeföretaget Ecoplug AB i Åtvidaberg.

Kan en rotplugg hjälpa till i bekämpningen av den fruktade parksliden? Det hoppas Johan och Åsa Merving på familjeföretaget Ecoplug AB i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-05-12 07:00

Den beskrivs som en mardröm, åtminstone för husägare som riskerar få vatten- och avloppsrör och husgrunder söndersprängda av parkslidens rötter. 

Den som försöker gräva upp växten med rötterna får än större problem.  

– Då tror växten att den ska dö. Den får panik och kör ut ännu mera rötter, de är som tentakler som tar sig långt, säger Åsa Merving, vd i familjeföretaget Ecoplug AB med verksamhet i Åtvidaberg.

Nu har Ecoplug en lösning som företaget hoppas ska kunna utrota parkslide. Företaget utgår från sin produkt (roundup plug i Sverige och Ecoplug i England) som används för att slå ut rotsystem på träd. Pluggen som innehåller glyfosat (round up) är idag godkänd att användas på träd, men inte på annan växtlighet. 

Parksliden som kan bli 2,5 meter hög är en ört med japanskt ursprung. Den introducerades i landet som trädgårdsväxt, men är enligt Naturvårdverket invasiv. 

– Den kan ta över områden extremt snabbt, säger Anton Sunnegren, kommunekolog på Åtvidabergs kommun och beskriver att parksliden inte bara är ett hot mot egendom, den hotar också annan växtlighet.  

– Den är extremt konkurrenskraftig och slår ut inhemsk flora. Det blir till problem för blomning som skulle gynna pollinerare.

På Ecoplug funderade Åsa och Johan Merving på om deras produkt skulle kunna fungera mot parkslide och ville testa på hemmaplan. De sökte och har fått ett tillfälligt godkännande från kemikalieinspektionen för tester. Kommunens miljöförvaltning har också frångått kommunens generella förbud mot kemikaliespridning och godkänt tester på kommunal mark i Basthagen och Långbrott. 

Platserna är markerade och skyltade. I Basthagen visar Åsa och Johan Merving hur de slagit ner en utvecklad typ av rotplugg i de porösa rötterna. Nu väntar de på att se effekterna.

Finns det risk att gift från pluggen kommer ut i omgivningen?

– Nej, ämnena tas upp och bryts ner i växten, uppger Åsa Merving. 

Kommunekologen ställer användningen av kemikalier mot återkommande röjningsarbeten med bensindrivna maskiner.

– Det är väldigt liten risk för spridning.

Om metoden fungerar och får permanent godkännande kan det innebära en ny marknad för Ecoplug. 

– Ja, men det kräver en omfattande process med registrering av produkten, både i Sverige och Europa, innan försäljning, säger Åsa Merving.

Karta: Basthagen station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!