De skapar konst av is

Proffs, konstnärer och åtvidabergsbor samlas på Gamla torget för att tillsammans skapa isskulpturer.

ÃTVIDABERG 20121229
I lördags samlades proffs, konstnärer och åtvidabergsbor på Gamla torget för att tillsammans skapa isskulpturer. 
Bilden: Kee Gawah gjorde sex hjärtan i olika former av sitt isblock.
Bild Jeppe Gustafsson

ÃTVIDABERG 20121229 I lördags samlades proffs, konstnärer och Ã¥tvidabergsbor pÃ¥ Gamla torget för att tillsammans skapa isskulpturer. Bilden: Kee Gawah gjorde sex hjärtan i olika former av sitt isblock. Bild Jeppe Gustafsson

Foto: Jeppe Gustafsson

ÅTVIDABERG2012-12-30 12:45

– Jag har aldrig skulpterat i is förut, säger Vips Dahlgren,9 år.

Vips skapade ett hjärta ur isblocket. Annars gillar Vips att rita och visst skulle hon kunna försöka göra en isskulptur hemma.

Barbro Carlberg deltog också:

– Jag tycker det är roligt att testa på iskulptering. Jag har tidigare aldrig gjort detta heller.

Johanna Jonsson är projektledare för 600-årsjubiléet i Åtvidaberg.

– Vi ville göra något annorlunda som även invånarna kunde delta i. Tanken är att plocka fram de färdiga isskulptionerna på nyårsafton.

– Jubiléet symboliseras av framåtanda och kreativitet, så detta passar bra, tillägger Johanna Jonsson.

På plats fanns de lokala konstnärerna Sissi Stahli och Ulf Nilsson.

Ledande i skapandet var Petri Raikula och Kee Gawah. De arbetar med allt ifrån försäljning till skulptering av is.

– VI använder specialtillverkad is som inte smälter lika snabbt som annan is, berättar Petri Raikula.

Vid nedfrysning låts vattnet cirkulera för att långsamt frysa isen. I och med det blir isen syrefattig och smälter helt enkelt inte lika fort. Isen tar fyra dagar att smälta ned.

Kee Gawah gjorde sex hjärtan i olika former av sitt isblock.

– Det går snabbare än man tror. Har man rätta verktygen är det lätt att skapa.

Kee Gawah håller själv i kursen för skulptering av is.

På nyårsafton mellan 15:30 och 16:30 ställs skulpturerna ut på Gamla torget i Åtvidaberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om