Åtvidabergs Örtagårdsförening Borago såg sitt ljus för 35 år sedan. Det började med en studiecirkel 1983 i örtkunskap, men kom att utvecklades till föreningsverksamhet året därpå.
– Det var bland annat min idé att starta en förening. Vi tyckte att vi skulle ta till vara på vår kunskap och därför anlade vi en örtagård, säger Gun-Britt Nylén, tidigare ordförande i omkring 20 år.
Föreningen håller till strax bakom Villan i närheten av badplatsen till Bysjön. 1987 fick föreningen hjälp av kommunen att fräsa upp gräsmattan. Efter att ha skissat upp hur kvarteren med de olika örterna skulle vara placerade var det bara att börja så frön. I dag finns ett hundratal örter utplacerade i örtagården. Gurkörten, eller borago officinalis som den heter på latin, är en av dem. Den står för glatt mod och munterhet, och infördes till Sverige från medelhavsområdet av munkar under medeltiden. Tidigare användes den som medicinalväxt, men finns i dag att köpa som hälsokostpreparat. Den blå blomman har en smak av gurka och kan bland annat användas till att dekorera tårtor.
På måndagen hade så också skett. Då bjöds det på morotskaka toppad med boragoblomman när Örtagårdsföreningen firade 35 år.
– Vårt jubileum regnar bort! Men jag är förvånad över att det har kommit så många trots regnet, säger Gun-Britt Nylén när vi tagit skydd i den lilla boden som står intill örtagården.
Tanken var att en tipspromenad skulle genomföras med frågor om de olika örterna, men det satte regnet stopp för. Istället fick det bli morotskaka, kaffe och rabarbersaft under det uppsatta partytältet. Där under träffade vi Lotta Damm, föreningens nuvarande ordförande. Hon berättade att örtagården drar till sig såväl bin som humlor och fjärilar.
– De är viktiga pollinerare för all växtlighet i Åtvidaberg, säger hon och skrattar.
Förutom borago bjuder örtagården på malört, johannesört, timjan och andra läke- och nyttoörter.
– Det ska vara en sinnig trädgård som både doftar, smakar och ser vacker ut. Dessutom har vi skyltar intill örterna som förklarar vad det är för någonting, säger Lotta Damm.
Men enligt henne handlar inte allt om örter.
– Det är också en mycket social verksamhet för att träffa andra. Vår gemenskap är väldigt god i den här gruppen, säger hon.