Plockanalysföretaget Envir kommer till återvinningscentralen i Korshult med ett uppdrag: att gå igenom allt avfall som finns i containern för energiåtervinning.
– Det är en hel dags arbete, säger Slobodan Vukicevic som driver företaget.
Han har 20 års erfarenhet av branschen, är frispråkig och har ett svar redan innan analysen är klar:
– Det är ungefär lika illa i hela landet. Det är mycket slarv. Ungefär häften av avfallet sorteras fel. Många har inte tid och bryr sig inte, tyvärr. Ibland skyller man på att det är dödsbon och att man inte kan sortera allt. Man slänger allt i samma säck.
Just säckar är en del av dagens uppdrag. I energiåtervinningen ska avfall som inte kan sorteras för annan återvinning än förbränning slängas öppet, inte i svarta sopsäckar.
Av 2,2 ton avfall ligger ändå drygt 1,2 ton i säckar. Slobodan Vukicevic och hans kollegor, bröderna Mohammad och Khalid Abuhasish har tömt ut allt i containern och börjat sortera för att dokumentera och väga.
Slobodan guidar ivrigt bland högarna:
– Se, det är massor med wellpapp och förpackningar. Det har lagts helt fel, det ska gå till förpackningsinsamling. Kolla kläderna här, folk har slängt sådant som kan återanvändas. Och se här, bildelar, de ska inte ligga här.
Han pekar på farligt avfall; batterier, elektronik och högar med kanyler (som ska lämnas till apotek).
Mer som upprör: matavfall. Slobodan tömmer ut en säck som redan sorterats. Här finns 23,5 kg öppnade och oöppnade förpackningar med pasta, kattgodis, nudlar, maränger, jordnötssmör, strössel, kolasås, tacobröd, med mera. Rätt sorterat skulle matavfallet sorterats i gröna påsen för hushållsavfall och förpackningarna gått till återvinning.
– Fast varför slänger man mat?
Slobodan reagerar känslomässigt:
–Är folk dumma? Vi i Sverige lever som om resurserna är oändliga, som om vi har fem jordklot. Jag är rätt så desperat, men vill vara hoppfull och tror att dagens barn kommer göra rätt. De måste det.
Sen skiner han upp. Under dagen har han träffat två äldre kvinnor som bad om hjälp i sorteringen:
– Kulturtanter! De är bäst och vill göra rätt.
Plockanalysen visar många brister i sorteringen. Det vill Åtvidabergs renhållning jobba vidare med. I vår lanseras projektet: "Töm säcken".
– Det man lämnar ska synas, säger platsansvarige Patrik Ernvin.