De jobbar för nystart av simhallen

En positiv anda och klar målsättning präglade mötet om simhallen i Åtvidaberg på lördagen, där ett 80-tal hade mött upp.

Till salu. Hotellet Stallet och simhallen i centrala Åtvidaberg är till salu.

Till salu. Hotellet Stallet och simhallen i centrala Åtvidaberg är till salu.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Åtvidaberg2017-04-03 05:30

Den nybildade ekonomiska föreningen Åtvidabergs simhall inbjöd till mötet främst för att informera om möjligheterna att ta över och driva simhallen som inte varit i bruk sedan 2011.

En förening med mycken kunskap inom de egna leden och som även gjort studiebesök på föreningsdrivna Gullringens simhall.

– Syftet är att vi ska få igång simhallen i närtid och det finns bra förutsättningar, sade John Gentz, föreningens ordförande och till yrket byggnadsprojektledare inom Region Östergötland.

Mötet hölls i Facetten mitt emot fastigheterna det handlar om, hotellet Stallet och simhallen, sammanlänkade med en passage, privatägda och till salu. Tidigare ägare kommunen har inga planer på återköp.

– Det är inte ovanligt att föreningar driver verksamheter. Så sker till exempel med bandyplanen idag, säger John Gentz.

För Åtvidaberg med drygt 11000 invånare betyder en simhall mycket.

– Den är viktig både för äldre och yngre, säger Gunnel Lindblom, en av besökarna. Vi hade vattengympa här tidigare med många grupper.. Men tråkigast för skolbarnen som måste åka till Linköping för simundervisning, 3,5 mil bort.

Ulla Vidén håller med.

– Särskilt för barnen är det jättesvårt att inte ha simhall på orten. De får inte godkänt i gymnastik om de inte kan simma.

Daniel Lind, sakkunnig inom branschen, visade alternativ för verksamheter utöver simskolor och motionssim, som gravidsim, babysim, familjeaktiviteter, vattengympa, yoga, temakvällar med hinderbana, tävlingar. Men också relax och SPA.

– Eller kanske morgonsim med frukost, sade Daniel Lind.

John Gentz informerade om tre huvudspår mot målet: att föreningen driver hallen som hyresgäst till ny ägare, att föreningen köper simhallsfastigheten eller att föreningen köper båda fastigheterna.

Han redovisade också en beräknad driftskalkyl på 3.6 miljoner. I finansieringen beräknas bidrag från kommunen, sponsorer, medlemsavgifter, bank.

– Det kan också finnas möjligheter att få bidrag från Allmänna Arvsfonden eftersom det är en allmännyttig verksamhet, sade John Gentz.

Nu är en hemsida under uppbyggnad, www.atvidabergssimhall.se och det finns även en grupp på facebook, Vi som vill ha simhall i Åtvidaberg, med närmare 1500 medlemmar.

Nu jobbar man vidare med att undersöka alternativen och närmast ska föreningen medverka på Påskmarknaden med information och medlemsvärvning.

Ny förening. Styrelsen stående från vänster Pierre Rosenholtz, Fredrik Dahlberg, Daniel Lind, Torgny Davidsson, Conny Kambrink, Peder Broman, sittande Lena Kambrink och John Gentz.
Ny förening. Styrelsen stående från vänster Pierre Rosenholtz, Fredrik Dahlberg, Daniel Lind, Torgny Davidsson, Conny Kambrink, Peder Broman, sittande Lena Kambrink och John Gentz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!