Videon är inte längre tillgänglig
Det är inte bara hundar som tar skada av fyrverkeripjäser runt nyår. Åtvidabergsborna och hundägarna Barbro Carlberg, ordförande i Naturskyddsföreningen på orten och Johan Ljung, ordförande i Åtvidabergs Hundklubb, radar upp sina argument för ett förbud i Åtvidaberg.
– Min personliga åsikt är att fyrverkerier borde begränsas så mycket som möjligt. Det vore perfekt om kommunen hade ett eget fyrverkeri och sedan var det punkt efter det, säger Barbro Carlberg.
Varje år skadas runt 100 personer i landet så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning, enligt Myndigheten för samhällsskydd och service (MSB). Den överlägset farligaste tiden på året är under nyårshelgen. Det var en av anledningarna till att Barbro Carlberg och Johan Ljung som representanter för sina respektive föreningar skrev under ett medborgarförslag om ett totalförbud för pyroteknik.
– Det är väldigt viktigt att vara medveten om riskerna. Jag tycker att man borde fundera lite på vad det här är för någonting egentligen. Ett fyrverkeri är över på några minuter, det är svindyrt och folk skadas varje år, säger Barbro Carlberg, som dessutom pekar på de skadliga ämnen som släpps lös i atmosfären.
– Det var precis det här som gjorde det lätt för oss att ställa oss bakom medborgarförslaget. Det finns en rad olika problem som det här orsakar, säger Johan Ljung.
I dag är det förbjudet att använda pyroteknik utan tillstånd av polisen inom det område som begränsas av Järnvägsgatan, Stenhusgatan, Theodorsgatan, Adelswärdsgatan, Oxtorgsgatan och Järnvägsgatan i centrala Åtvidaberg. Det gäller dock inte under nyårsafton mellan klockan 18.00–03.00.
– Men att de här reglerna har införts visar kanske att ett totalförbud inte är helt omöjligt i framtiden, säger Johan Ljung hoppfullt.
Barbro Carlberg arbetar till vardags med att träna ledarhundar. Hon berättar att det finns exempel där upplärda hundar påverkats så starkt av smällarna att de inte längre har kunna fungera.
– En sådan hund kostar en kvarts miljon kronor. Funkar den inte längre så måste den plockas ur tjänst och ersättas av en ny. Det är jättejobbigt för föraren och jättejobbigt för hunden. Man har tränat tillsammans i flera år och så plötsligt faller allihop.
Med en ny valp i huset känner Johan Ljung en viss oro inför dess första nyårsafton. Han hade tidigare en annan hund som drabbades. Och aldrig blev sig själv igen.
– Efter det reagerade den på andra ljud som inte alls låg nära höga smällar. Vedhuggning till exempel. Följdeffekterna blir väldigt starka. Nyår blir ingen rolig högtid när man tvingas spendera den ute i en bil i skogen någonstans – med sin hund i en bur, säger han.
– Det värsta är egentligen är när det händer oförutsett, man går ut och så plötsligt bara smäller det, säger Barbro Carlberg.
– Det går ju inte att skydda sig mot på samma sätt, säger Johan Ljung.
Jag frågar om de ibland kan ses som glädjedödare. För många hör ju ändå fyrverkerier och nyår ihop.
– Glädjedödare är man ju, säger Barbro Carlberg och skrattar.
– Men jag tror också att den som aldrig har haft hund inte riktigt förstår hur det känns.