De får rätt till skolskjuts nära hemmet

Syskonen Mollie, 9 år, och Mayah, 6 år, får åter rätt till skolskjuts nära hemmet. Kammarrätten prövar inte kommunens överklagan.

Emmelie och Christopher Rexhell får rätt.

Emmelie och Christopher Rexhell får rätt.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2019-02-06 08:00

– Vi är glada och hoppas att barnen nu kan få skolskjuts, säger Christopher Rexhell.

I oktober förra året flyttade han tillsammans med hustrun Emmelie Rexhell och döttrarna från Åtvidaberg till Yxnerum. Familjen ansökte om skolskjuts. Kommunens svarade: Ja, men barnen måste ta sig 1,8 km till skjutsen.

Att låta barnen gå själva var en orimlighet. Istället har föräldrarna kört barnen till skolan i Åtvidaberg. De överklagade också kommunens beslut till förvaltningsrätten och menade den väg kommunen ansett att barnen skulle gå på är smal, bitvis utan vägren och utan belysning. Här går också timmertransporter och tung trafik.

Rätten gick på familjens linje: ”Det får anses olämpligt ur trafiksäkerhetssynpunkt att Mollie och Mayah Rexhell ska gå 1,8 kilometer på denna väg till hållplatsen.” Barnen fick rätt till hämtning närmare hemmet.

Familjen har inte begärt att barnen ska hämtas vid tomtgränsen, utan vid en avtagsväg 400 meter från bostaden.

Kommunen överklagade till kammarrätten och motiverade med att man följt sitt skolskjutsreglemente samt att föräldrar är ansvariga för barnens säkerhet. För barn, som går i förskoleklass upp till sexan gäller ett avstånd till skolskjutshållplats på upp till två km.

Kammarrätten har nu beslutat att inte meddela prövningstillstånd. Förvaltningsrättens avgörande står fast.

Lars-Åke Bergstrand (S) är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet. Han har inte hunnit resonera med ansvariga tjänstemän kring kammarrättens beslut.

– Vi bör sätta oss ner och titta på beslutet och fundera på om vi kan och ska överklaga vidare. Personligen tror jag att det får vara som det är nu. Jag tror vi har svårt att få rätt i annan instans.

Kammarrättens beslut kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. För att ett överklagande ska kunna tas upp där krävs prövningstillstånd. För det krävs att en prövning skulle vara viktig för rättstillämpningen eller att det finns synnerliga skäl, som att kammarrätten gjort ett grovt misstag.

Förvaltningsrättens dom kan få konsekvenser för kommunen:

– Risken är att det kan bli väldigt dyrt om andra föräldrar kräver att få sina barn hämtade vid tomtgräns eller lämpligare plats än i dag. Det skulle vara bra för barnen, men kostar mer för kommunen, säger Lars-Åke Bergstrand.

– Ja, om vi får rätt så kan fler få rätt, konstaterar Christopher Rexhell och tillägger att skolplikten styr skolskjutslagen och att barn och familjer på landsbygden har rätt till det som regleras i lagen. Även om det påverkar kommunens ekonomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!