Lunchruschen är precis över och det doftar gott av starkt, nybryggt kaffe inne på La Patrona. Angela Roldan och Almer Ljutika, som sedan 2018 har ägt restaurangen, slänger käft med gästerna.
– Det är så här. Vi har en särskild jargong. Här ska man känna det nästan som att man kommer "hem" till oss, säger Almer.
Förra året startade han och Angela det de ser kommer att förbli en jultradition.
– På julafton har vi öppet mellan två och fem. Då säljer vi ingen mat eller dryck, utan bjuder på en liten jultallrik, glögg och fika. Ingen ska behöva sitta ensam på julafton, säger Angela.
Förra året kom det åtta personer till La Patrona för att umgås på julafton.
– Men det spelar ingen roll om det kommer en person eller tjugo. Det är den sociala biten som är viktig, säger Angela.
Almer tillägger:
– Det är viktigt för både oss och för Åtvidaberg som samhälle. Vi vill visa att vi tar hand om våra invånare här.
Almer kom till Åtvidaberg från Bosnien 1994.
– Det var en stor omställning. Jag tänkte: "Vad fan är det här, det är ju helt tomt på gatorna". Men jag hade en kontaktfamilj som var svensk, och så började jag lära känna folk.
Angela kom från Colombia för ungefär tjugo år sedan.
– Det var lite konstigt, men det var bra för mina barn. De trivs här.
Angela är uppväxt under fattiga förhållanden. Att hjälpa andra sitter i ryggmärgen.
– Mamma jobbar mycket med kyrkan och varje år köper hon julklappar till fattiga barn.
Både Angela och Almer säger att det är viktigt för dem att kunna ge tillbaka till samhället. Bland annat har de samlat in två lastbilar fyllda med kläder och förnödenheter som skänkts till dem som drabbats av kriget i Ukraina.
– Jag kommer alltid att vara sådan, det är helt naturligt, säger Angela.
Det kändes alltså helt självklart för paret att hålla sin restaurang öppen på julafton.
– Vi träffar barn och barnbarn den 26 december, så vad gör några timmar på julafton om de som kommer hit blir glada? säger Angela.
Det finns plats för femtio personer inne i restaurangen. Angela och Almer vill gärna att folk som vill komma på julafton anmäler sig, så att de vet ungefär hur mycket mat de ska förbereda.
– Men alla som vill får komma. Blir det fler än femtio så får vi väl sitta i köket, säger Angela och skrattar.
– Sedan blir det ofta anmälningar i sista minuten. Det är lite så det funkar här i Åtvidaberg, tillägger Almer och skrattar också.