Förra året drogs över 13 ton vitfisk upp ur Båtsjön. Då inledde Storåns vattenråd med Åtvidabergs kommun som huvudman, ett omfattande arbete för att få bättre vattenkvalité i Storåns sjösystem.
Projektet som löper över tre år rymmer ytterligare reduktionsfiske, men också fortsatt provtagning av vatten, sediment och av miljögifter i fisk samt nätprovfiske.
Målet är på sikt att nå bättre vattenkvalité och mer syrerika och friska sjöar. För att nå dit måste näringstillförseln minska. Ett symptom på höga näringshalter i sjöarna är algblomning.
– Vi har problem med algblomning idag. Vi hoppas kunna motverka det med reduktionsfisket, säger Anton Sunnergren, kommunekolog i Åtvidabergs kommun.
Reduktionsfiske sker med stora nät som fångar stim av fisk. Medan rovfisk som gädda, abborre och gös varsamt släpps tillbaka till sjön tas vitfisk, som mört, braxen, sutare, björkna, sarv och gärs, upp och läggs i containrar för att bli till biogas.
Anton Sunnergren förklarar att vitfisken äter djurplankton. Med färre vitfisk blir det mer djurplankton i sjöarna.
– Det är bra, för djurplankton äter växtplankton. Det blir bättre balans i sjöarna, säger han.
Minskad mängd växtplankton gör att näringspåslaget blir mindre. Vattnet blir mer syrerikt och klarare.
Sedan en dryg vecka tillbaka pågår reduktionsfiske i Storåns sjösystem. Ytterligare fyra ton vitfisk har dragits upp ur Båtsjön. I den betydligt mindre sjön Getryggen drogs 1,5 ton vitfisk upp och ur Fallasjön fyra ton.
Under tisdag och onsdag fortsätter reduktionsfisket i Håcklasjön, alldeles i utkanten av Åtvidabergs tätort.
Vattenvårdsprojektet pågår under tre år, mellan 2020-2022 med ekonomiskt stöd av Havs- och vattenmyndigheten. Under nästa år fortsätter vattenrådet att studera vattenkvalitén och effekter av insatserna. Bland annat ska näringshalter i sjöarna jämföras.
– Då kan vi se om det blivit skillnader på grund av reduktionsfisket, säger Sunnergren.
Storåns sjösystem börjar i Horsfjärden, sydväst om Åtvidaberg och rinner genom sjöarna Nären, Glan, Bysjön, Håcklasjön, Fallsjön, Getryggen, Båtsjön, Åkervristen till Storsjön, som mynnar ut i Syrsan och till slut når Östersjön.
Utöver Åtvidabergs kommun är Västerviks kommun och Hushållningssällskapet andra stora aktörer i vattenrådet. Även markägare är engagerade i vattenrådet.