Därför får han skjuta dovhjort

Dovhjorts-populationen i Östergötland tros ha ökat kraftigt de senaste åren. Bonden Mårten Svensson fick delar av sitt spannmålsfält uppäten av hjortarna. Därför fick han tillstånd av Länsstyrelsen i Östergötland att skjuta djuren på sina marker.

Mårten Svensson mitt i sitt spannmålsfält utanför Åtvidaberg

Mårten Svensson mitt i sitt spannmålsfält utanför Åtvidaberg

Foto: Fredrik Palmqvist

Åtvidaberg2019-08-09 05:00

Mårten visar de 100 hektar spannmålsfält som han har i Hällingsfall i Åtvidabergs kommun. Han räknar med att drygt en fjärdedel av spannmålen, som är till för hans många kor, äts upp av vildsvin och dovhjort.

– Svinen äter hela rubbet men dovhjorten äter bara toppen, säger han och rör vid en avbiten vetesstjälk.

Den växande dovhjortsstammen utgör fara för hans kors föda. Därför ansökte han om tillstånd från Länsstyrelsen i Östergötland om att få skjuta 30 dovhjortar, utanför jaktsäsongen som sker med spridda datum mellan september-februari. Han fick tillstånd att skjuta tio. Det sköts två.

– Vi sköt två här för några dagar sedan och sen dess har de andra inte varit tillbaka, säger han.

Enligt Svenska Jägareförbundets hemsida sker dovhjortens spridning långsamt, alltså blir de gärna kvar i sitt område – vilket till stor del är i kommunen.

– Det finns en stor stam runt Åtvidaberg, och en över Roxen och en mellan Brokind och Rimforsa, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Någon exakt statistik över hur många dovhjortar som finns i kommunen och länet förs inte av länsstyrelsen, menar Mia Kjällander. Däremot kan man se en antydan på ökning genom antalet trafikolyckor med dovhjort, samt hur många dovhjortar som har fällts i jakt.

År 2006, då Viltdata.se började föra statistik över fällda djur, sköts 2033 han- och hind-dovhjortar i Östergötland. År 2017 var den siffran 6651. Bland viltolyckor syns samma mönster där 116 olyckor skedde mellan fordon och dovhjort i länet år 2006. 2017 var det 665 olyckor.

Mårten Svensson tror att en anledning till den ökade populationen är att djuren får hjälp under vintern och därmed lever längre.

– En del utfordrar ju hjortarna på vintern. Så vi har skjutit av hjortar utan tänder – alltså att de har blivit så gamla att de hinner tappa tänderna.

Från och med den första januari 2018 meddelade regeringen att det är tillåtet med skyddsjakt (jakt utan hund) på dovhjortskalvar för att förebygga skador på oskördad gröda. Och i Östergötland är Mårten Svensson inte den enda som har blivit beviljad ytterligare skyddsjakt på dovvilt i år.

– I år är det faktiskt ganska vanligt med tillstånd, säger Mia Kjällander.

– Jag älskar också djur, säger Mårten Svensson och fortsätter. Men jag älskar även mina egna djur och om det inte finns någon mat åt dem så överlever inte de heller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!