"Dags att revoltera, lärare"

Lärare som ännu inte fått sin legitimation borde JO-anmäla Skolverket. Det anser högstadielärare Philippe Aberkane som väntat i 13 månader på sin legitimation.

Märkligt. Det vore bättre om lärosätena, och inte Skolverket, utfärdar lärarlegitimationerna, tycker Pjilippe Aberkane.

Märkligt. Det vore bättre om lärosätena, och inte Skolverket, utfärdar lärarlegitimationerna, tycker Pjilippe Aberkane.

Foto: Jeppe Gustafsson

Åtvidaberg2015-04-07 07:50

Philippe läste fyra års företagsekonomi i sitt gamla hemland Frankrike. 1997 förde kärleken honom till Sverige. Han började jobba som lärare 2003 samtidigt som han läste lärarutbildningen i Linköping och fick sin examen 2004. Han har jobbat på flera skolor i olika kommuner, bland annat Norrköping och Boxholm, för att sedan återvända till Rydsskolan där han arbetade under lärarutbildningen.

Philippe är behörig i SO-ämnen och franska men vill gärna få behörighet i flera ämnen, bland annat företagsekonomi där han har många högskolepoäng. Det går inte utan att han har sin legitimation och han är tveksam till om poängen bedöms på rätt sätt.

– Jag undrar om kompetensen finns, med tanke på att Skolverket har outsourcat handläggningen av lärarlegitimationer till ett bemanningsföretag.

– Rent formellt får jag inte sätta betyg heller, det är egentligen rektor som ska signera betygen, men det faller på sin egen orimlighet. Det är ju jag som undervisar eleverna.

Han är rotad med fru och tre barn i Åtvidaberg och trivs fint på orten och med jobbet på Rydsskolan. Irritationen över saktfärdigheten hos Skolverket har inget med personlig oro över framtiden att göra.

– Absolut inte, jag sover gott om nätterna. Men om nu Björklund beslutat om legitimation så är det ju bra om man får den någon gång!

På text-tv såg han att flera lärare JO-anmält Skolverket via JO:s hemsida och gjorde detsamma, det tog fem minuter. Han ringde verket, bara för att få reda på att det ska ta max nio månader från att ansökningen kommit in.

– Nu har det gått 13 månader, men vissa kolleger fick sina legitimationer snabbt. Jag måste ärligt säga att mycket i det här landet går förfärligt sakta.

Hela idén med att Skolverket ska utfärda legitimationerna är konstig, tycker Philippe.

– Det vore mer logiskt att de olika lärosätena gör det, direkt efter examen. Det går åt orimligt mycket tid, byråkrati och skattepengar med det här förfarandet. Dessutom – vad säger en legitimation om en lärares skicklighet?

Men, det sticker han inte under stol med, om det nu finns krav på legitimation så har det med stolthet att göra, att man verkligen får den.

Nu uppmanar Philippe Aberkane till en lärarrevolution.

– Gå in och JO-anmäl du också, om du väntat i mer än nio månader. "300 000 lärare har klagat hos JO", det vore en fin rubrik det!

Lärarlegitimation

Från 1 december 2013 måste lärare som börjar en ny, fast tjänst ha legitimation. De som anställdes före juli 2011 måste ha legitimation senast i juli 2015. En lärare utan rätt behörighet kan anställas, men bara ett år i taget.

Målet med legitimationen är att öka kvaliteten i svensk skola, höja statusen på yrket och tydliggöra lärares och förskollärares behörighet. Legitimationen visar vilka skolformer, årskurser och ämnen läraren är behörig att undervisa i.

Enligt Skolverkets hemsida är handläggningstiden för närvarande 9–12 månader. Verket beklagar den långa väntetiden och säger sig arbeta aktivt med att förkorta den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om