Engelsmannen och konstnären James Rocke träffade sin nuvarande svenska fru Linnea på Cypern under sin tjänstgöring i den engelska armén.
– Jag var där i två år som kock och efter den tiden flyttade Linnea med mig under resten av min militära karriär som varade i nio år, säger James.
Han ser tiden i armén som meningsfull men känner att det är ett avslutat kapitel i livet.
– Armén har gett mig otroligt mycket och jag har bland annan arbetat som tolk åt överordnade. På 75 års jubileet för D-dagen i Normandie samlades världsledare och där fick jag möta Emmanuel Macron, Donald Trump och Theresa May.
James tolkade åt en överste som arbetade med säkerheten på eventet och var med redan tre veckor innan för att få allting tillräckligt säkerhetsklassat.
– Det var ett 40-tal inbjudna gäster till det cocktailparty jag närvarade vid men hundratals som arbetar i den närmaste cirkeln fanns alltid nära till hands, när det kommer till säkerheten är det tusentals inblandade vid ett sånt event. Vägar stängs av och poliser var stationerade överallt.
Hur var Trump, Macron och May att prata med?
– Jag tolkade mest åt översten men de var formella och artiga, ungefär likadana som när man ser dem på tv.
Efter James tjänstgöring som tolk blev han ansvarig för att lära upp yngre soldater i vapenhantering, överlevnadskunskaper och militäriska baskunskaper.
– Jag började själv i armén när jag var 16 år och även om jag inte skulle rekommendera det till en 16-åring idag så ångrar jag inte den här banan och de erfarenheter jag har fått med mig. Men efter nio år kom jag till en punkt i karriären där jag längtade efter något mer.
När han var 21 år tog han för första gången upp en penna och började måla. Efter att ha gått en kort utbildning i Florens i Italien började han utforska vilken stil som passade honom bäst.
– Jag har varit spretig och provat det mesta som exempelvis spraymålning och akvarell, men fastnade till slut för oljemålning som jag anser är den målarteknik som är mest avancerad.
Efter att ha ansökt om att få bli representerad av "King house art gallery" i England, som tar in 5 av 250 sökande, och fått en av de åtråvärda platserna började James förstå att hans hobby kunde bli en karriär.
– Utöver att galleriet säljer min tavlor har jag även ett mentorskap med ägaren Ivana King. Hon har hjälpt mig inse att fine art är min stil och styr mig mot det som kunder efterfrågar.
Vad säljs dina tavlor för?
– Galleriet har satt ett marknadsvärde mellan 20 000–50 000 kronor.
– Att vara nästintill självlärd och endast ha målat med olja sen tre år tillbaka gör att man lätt blir det svarta fåret i konstvärlden. Men i slutändan handlar allt om i fall man kan måla, självlärd eller inte.
Sedan slutet på förra året bor James och Linnea i Åtvidaberg som är hennes hemstad.
– Sverige som land är helt fantastiskt, nära till natur och det är lätt att bli inspirerad till att måla här. Jag föredrar det över England faktiskt, säger James och ler.
Vad målar du just nu?
– Nu målar jag ett kontor i Linköping där kunden vill ha stadens hockeylag förevigat på väggarna, vilket är ett ovanligt jobb men roligt.
Vad har du för framtidsplaner?
– Att fortsätta producera en stadig ström med kvalitativa tavlor till galleriet i England och hitta ett galleri här som vill ställa ut mina tavlor. Att ha konsten som mitt heltidsjobb vore fantastiskt.