I veckan kom en tung handling till kommunen från länsstyrelsens miljöprövningsdelegation
Det gäller ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för 13 vindkraftverk om maximalt 270 meter i ett område som ligger i anslutning till Uknadalen. Länsstyrelsen vill veta om kommunen tillstyrker det som kallas "anläggningen".
Ansökan har varit väntad.
Vindkraftsbolaget Fred. Olsen Renewables höll för snart två år sedan ett första samrådsmöte i Bykupan i Falerum om sina vindkraftsplaner. Sedan dess har frågan om vindkraft i bygden mellan Falerum, Ukna och Stora Ved väckt reaktioner – både för och emot – bland boende i området och i de politiska leden.
Nu ska kommunen ta ställning till ansökan.
– Vi har tre val, förklarar kommunalrådet Joakim Magnusson (C).
Det första valet är att omgående lägga ett kommunalt veto. Det innebär att kommunen säger nej till anläggningen.
– Då slutar länsstyrelsen utreda. Man går inte vidare, säger Joakim Magnusson.
Det andra valet är att tillstyrka anläggningen.
– Då jobbar länsstyrelsen vidare med sin prövning. Det är länsstyrelsen som tar det slutliga beslutet. Det kan bli ja eller nej.
Det tredje valet för kommunen är att inte göra något i nuläget, utan låta miljöprövningen pågå fram till sommaren.
– Under den tiden kan kommunen lägga in sitt veto.
Joakim Magnusson och Centerpartiet är klara över sitt svar:
– Vi vill inte ha kommunalt veto. Vi tycker att länsstyrelsen, som kan de miljömässiga bitarna, ska ta beslutet.
På samma sida står Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
– Jag fortsätter hävda att vi inte ska ta kommunalt veto. Jag tycker det är bra att länsstyrelsen hanterar processen och tycker att vi ska vara ödmjuka inför att deras tjänstepersoner har rätt kompetens för det. Släpp detta till länsstyrelsen, säger Linda Ivarsson (MP).
– Vi är positiva till en vindkraftpark. Ska vi ställa om från fossila bränslen måste vi också kunna acceptera det, skriver Lennart Pettersson (V) i ett SMS-svar.
Frågan om veto har splittrat partierna i Åtvidabergs fullmäktige. Också den sittande fem-parti-majoriteten (S, C, V, L och MP).
Liberalerna gav under våren besked och ställde sig för kommunalt veto – mot en vindpark tillsammans med SD, M och KD (som gav sitt besked innan en av KD:s två ledamöter bröt sig ur partiet och blev politisk vilde för Folklistan).
Därmed fanns tidigt en politisk majoritet för ett kommunalt veto.
Nu vacklar ett av partierna som tidigare ställt sig på veto-sidan. Det är Moderaterna som funderar på att ändra ståndpunkt.
Tommy Aarna förklarar varför:
– Vi ställde innan sommaren ett antal frågor till Fred. Olsen. Det var bland annat om ekonomiska garantier för att skydda kommunen för kostnader när vindkraftverken ska rivas efter 30 år.
Nu har M fått svar.
– Fred. Olsen går samtliga krav till mötes.
Det innebär bland annat att företaget går med på bankgarantier för nedmontering av uttjänta vindkraftverk. Dessutom finns en redogörelse för total borttagning av betongfundamenten.
Kvar på veto-sidan står SD, L och Folklistan. Men utan M når dessa inte majoritet.
Frågan går därför till Socialdemokraterna. Partiet har tidigare hållit tyst om var man stått i frågan om veto.
Under ett samtal med Corren talar kommunalrådet Thomas Lidberg (S) först runt frågan. Han vet under samtalet inte att M överväger sitt tidigare ställningstagande.
– Vi är positivt inställda till vindkraft, men är det här vid Falerum den ska ligga. Det är den frågan vi ställt oss, säger Thomas Lidberg.
Du har tidigare sagt att du vill ha en bred majoritet i ett beslut. Gäller det fortfarande?
– Det spelar inte någon roll om vi säger ja eller nej. Just nu är en majoritet av partierna i fullmäktige inne på kommunalt veto.
Men var står Socialdemokraterna i frågan?
– Jag har inte svarat på det tidigare. Men vi har på ett medlemsmöte tagit ett inriktningsbeslut.
Vad innebär det?
– Önskemålet från medlemmarna är att inte tillstyrka. Medlemmarna har uttryckt att man inte vill ställa sig bakom en vindpark.
Med S, som är största parti i fullmäktige, blir det därmed i nuläget en övertygande majoritet för ett kommunalt veto. Partiet har tolv mandat och når med SD, KD, Folklistan och L, sammanlagt 23 mandat av totalt 35 mandat i fullmäktige.
Som kommunstyrelsens ordförande kan Thomas Lidberg sätta frågan om ställningstagande på dagordningen.
– Om vi redan nu vet var vi står, så kan vi ta beslutet. Väntar vi så blir det extraarbete för länsstyrelsen.
Han menar att ett ställningstagande bör avgöras i fullmäktige, men först måste beredas i kommunstyrelsen.
När ser du att kommunstyrelsen kan ta upp detta?
– I december, eller i januari.
Sedan våren har en ny faktor i vindkraftsfrågan tillkommit.
Det rör pengar till kommunen, närboende och bygden.
I september gav regeringen ett par besked. Fred. Olsen Renewables har låtit en utomstående park beräkna vad det skulle innebära för Åtvidaberg:
- Kommuner med vindkraft ska få ta del av en intäkt motsvarande fastighetsskatten. För Åtvidabergs kommun skulle det röra sig om tre miljoner kronor om året de första sju åren. Totalt under vindparkens livslängd om 30 år skulle det handla om 57, 5 miljoner kronor.
- Närboende till vindparken inom Åtvidabergs kommun ska få 2,7 miljoner kronor om året i ersättning från Fred Olsen. Det handlar om i genomsnitt cirka 10 000 kronor skattefritt om året per bostad/fritidshus inom 1- 2,7 kilometers avstånd till vindkraftverk. Beloppet är högre för de fastigheter som ligger närmast vindkraftverken och kan uppgå till mellan 20 000 och 40 000 kronor per år.
Utöver dessa har Fred. Olsen Renewables sedan tidigare utlovat 400 000 kronor om året i en bygdepeng.
Ändrar dessa ekonomiska utfästelser något för de partier som står på veto-sidan?
Max Haienhjelm (SD) svarar snabbt.
– Det är en bondfälla och det står vi fast vid. Vi ska inte sälja oss för tre miljoner kronor om året.
Varför inte?
– Vindkraften skulle vara något som kommunen skulle dras med i decennier. Det är inte värt att förstöra Uknadalens värdefulla natur. Tre miljoner kronor motsvarar inte skadan som vindkraften åstadkommer.
Joel Edoff, (Folklistan) låter sig heller inte rubbas.
– Vi är fortfarande negativt inställda och säger nej till vindpark Orreklint. Vi står kvar. Detta är inte en pengafråga, det är en miljöfråga.
Inte heller Thomas Lidberg (S) lockas av pengarna.
– Det handlar inte om pengar. Jag tror inte de avgör.
Han tar upp de ekonomiska ersättningarna till enskilda fastighetsägare och menar att kommunen inte kan ta ställning till dem.
Rolf Skogh (L) svarar snabbt att L står kvar vid ett kommunalt veto. Beskedet om pengar till kommun får honom att uttrycka en viss tvekan.
– Än så länge står vi fast, men ändras något, så måste jag ta upp det i vår grupp. Så nu kan jag inte säga något på rak arm.
Staffan Svanberg som varit Fred. Olsen Renewables projektledare för vindpark Orreklint sedan start, har följt den lokala debatten om den planerade vindparken.
Han är bekymrad över att en majoritet i Åtvidabergs fullmäktige eventuellt kan komma att fälla vindparken med ett kommunalt veto innan länsstyrelsens miljöprövningsdelegation hunnit granskat bolagets ansökan.
– Den sakliga prövningen avseende miljöaspekter ska ske av länsstyrelsen. De har sakkunnig personal som kan bedöma lämpligheten av vindparken, säger Staffan Svanberg.
Han skickar en uppmaning till politikerna i fullmäktige:
– Låt länsstyrelsen sakligt pröva vår ansökan. Om man tar kommunalt veto så går man också emot sin egen politik på riksnivå. Både regeringen och oppositionen har ett fokus på att bygga ut den landbaserade vindkraften.
Staffan Svanberg pekar på att Fred. Olsen Renewables har gjort ett gediget utredningsarbete. Med sin ansökan skickar bolaget en rad inventeringar, utförda av experter. Det gäller bland annat naturvärden, fladdermöss och kulturmiljöer, men också utredningar om buller, landskapsbild, vattenförhållanden och skuggberäkningar.
– Jag är trygg i att vi anpassat vår ansökan utifrån de värden som finns i området och för att vindparken ska ha så liten påverkan som möjligt.
– Vi har också efter samråd minskat antalet vindkraftverk från 23 till 13. Det främsta skälet har varit landskapsbilden. Vi har lyssnat in de synpunkter som kommit.
13 vindkraftverk– tio i Åtvidabergs kommun och tre i Västerviks skulle enligt Fred. Olsen Renewables ge ett mycket stort tillskott av elproduktion inom elområde 3.
– För Åtvidaberg är detta den enda möjligheten att bidra till landbaserad vindkraft. Det finns inga andra möjliga lokaliseringar.