Cornelia vill inspirera brukssamhällets unga

25-åriga Cornelia Wårhem är intresserad av gamla kungar. Nu tar hon över som ordförande i Brukskultur Åtvidaberg och vill locka fler unga att upptäcka Åtvidabergs historia.

Cornelia Wårhem i lokalerna där Brukskultur brukar ha sina möten. Från och med nu är det hon som håller i ordförandeklubban.

Cornelia Wårhem i lokalerna där Brukskultur brukar ha sina möten. Från och med nu är det hon som håller i ordförandeklubban.

Foto: Sofia Wiman

Åtvidaberg2024-03-28 20:30

– Om jag minns rätt så var den tidigare utställningen 20 år gammal, säger Cornelia Wårhem. 

Hon är själv 25 år gammal, och har precis blivit vald som ny ordförande i Brukskultur Åtvidaberg.

Hennes främsta uppgift är att med hjälp av föreningen färdigställa en ny basutställning om Åtvidabergs historia i nya lokaler i Kulturcentrum. 

undefined
"Jag gillar inte att sitta still", säger Cornelia Wårhem som förutom ordförandeposten också sitter i kommunfullmäktige för Moderaterna och har en hund och tre kaniner.

– Vi har fokus på barn och unga så att det blir kul för hela familjen att gå på museum. Det kommer att bli något helt nytt, bland annat slingor för barn som leder in i en gruva. Det kommer att bli en levande utställning. 

undefined
Cornelia Wårhem visar upp ritningarna för det nya museet på Kulturcentrum. Hon bestämde sig tidigt för att aldrig flytta från Åtvidaberg. "Mitt hjärta finns här", säger hon.

Brukskulturen är en viktig del av Åtvidaberg och kommunens historia. Under många hundra år låg över 600-åriga Åtvidaberg i framkant vad gäller ingenjörskonst, mycket tack vare koppargruvorna.

– Många hävdar att historien bara är för gamla, de som har upplevt den. Men jag som ung tycker att det är minst lika intressant att få höra och se.

undefined
"Här ska vi bygga upp ett brukshem. Än så länge är det lite kalt", berättar Cornelia Wårhem.

Vad är det som fascinerar dig så med Åtvids historia?

– Det grundar sig i ett intresse för svenska kungar. Jag har alltid tyckt att det är väldigt intressant att se personerna. Och sedan jag gick med i föreningen har jag upptäckt att vi har en jättekul historia i Åtvidaberg. Vi har varit och tittat i de gamla böckerna med gruvarbetarnas löner – det var jätteintressant!

undefined
Agneta Ekström är medlem i Brukskultur Åtvidaberg. "Cornelia kommer att göra ett jättebra jobb", säger hon.

Cornelia Wårhem tycker att det behövs fler yngre människor i föreningen. En anledning till att hon ville bli ordförande för föreningen är att hon tror att hon bidra till att locka fler yngre. 

– Vi har pratat om att starta en ungdomssektion. Det är bra att få in lite nytt blod, säger hon.

I styrelsen är ungefär hälften kvinnor. De cirka 175 medlemmarna är också ganska jämnt könsmässigt fördelade. 

Hur tar man tillvara på historien på ett bra sätt?

– Genom att visa upp den och göra folk medvetna om att det finns historia runt omkring. Jag vill till exempel hävda att Sveriges finaste utedass finns i Mormorsgruvan, säger hon med ett skratt och tillägger att det också handlar om stolthet över var man kommer ifrån, var man har sina rötter och vad som har byggt samhället.

undefined
Det byggs för fullt i Kulturcentrums lokaler. Elever från byggprogrammet hjälper till med byggnationen.

Är åtvidabergarna i allmänhet duktiga på sin historia?

– Det tror jag. Sedan går det nog lite i olika generationer. Min morfar som är 40-talist kan ju historia väldigt väl. Men det finns nog tyvärr ett glapp i min generation. Det är det jag vill verka för också, att visa att det kan vara kul. En dröm jag har är att skriva en barnbok om Åtvidabergs historia. 

Tror du att Åtvidaberg tappade lite av sin identitet när det upphörde att vara ett brukssamhälle i den meningen?

– Så kan det vara. Men jag tycker ändå att det finns många eldsjälar i Åtvidaberg som kämpar för att vi ska ha dels möjligheter till nöje, som att gå ut och äta, dels föreningar som kämpar hårt för att just hålla historien vid liv. 

undefined
"Det coolaste med Åtvid är skogen och sjöarna", säger Cornelia Wårhem.

Brukskultur har ett par "efterlysningar". Föreningen vill gärna komma i kontakt med människor som jobbade på Facit när det begav sig, men också träffa ungdomar och prata om Åtvidabergs framtid. Dessutom söker de möbler från 60-talet. 

Cornelia Wårhem själv är "born and raised" i Åtvidaberg. För tio år sedan var hennes framtidsplaner att plugga till advokat och flytta till Stockholm. Nu är hon utbildad jurist och har inga som helst planer på att lämna Åtvidaberg. Närheten till skogarna, sjöarna och historien är alltför betydelsefull. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!