Campingen får vara kvar – tillfälligt

Kommunen och Baroniet är överens: campingen vid Bysjöbadet får vara kvar medan kommunen söker en bättre placering i området.

Campingstugorna och campingen vid Bysjöbadet får vara kvar i två år till.

Campingstugorna och campingen vid Bysjöbadet får vara kvar i två år till.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2019-01-04 08:00

– Vi har inte undertecknat något avtal än, men vi är överens, säger kommundirektör Robert Bredberg som sedan 2016 haft ett uppdrag från den förra S+M- majoriteten att lösa campingfrågan.

– Det är en akutlösning som det är idag, säger han.

Campingen låg tidigare på det grönområde som kommunen sålde till Peab. Marken exploaterades och rymmer i dag tio villor.

Campingstugorna flyttades tillfälligt till grusplanen vid badplatsen där det också finns plats för husbilar, husvagnar och tält.

Med flytten följde en överenskommelse som har sin grund i ett servitut från 1981, då kommunen köpte marken av Baroniet. Servitutetger Baroniet möjlighet att begränsa miljöstörande verksamhet, som särskild bebyggelse, båthamn och högtalaranläggningar.

Baroniet gick med på en tillfällig camping inom servitutsområdet. I november 2018 gick överenskommelsen ut och kommunen skulle enligt den ha flyttat stugorna.

Parterna kom istället till en lösning.

– Vi förlänger överenskommelsen med två år. Kommunen får den tiden på sig att bli klar med en framtida placering av campingen, säger Jonas Nilsson, vd i Baroniet Adelswärd.

Överenskommelsen innebär att campingen ska flyttas innan år 2021.

– Vi tycker inte att det är lämpligt med camping där den är idag, säger Jonas Nilsson och hänvisar till servitutet.

Varför?

– För att området ska vara ett rekreationsområde för alla åtvidabergare, och inte bara för de som campar.

Robert Bredberg är nöjd med uppgörelsen.

– Jag vill att vi hittar en bättre lösning för campingen, säger han och uttrycker att den bör ligga inom Edbergaområdet.

Han skrotar ett tidigare förslag om att flytta stugorna närmare det punkthus som ska byggas i Villans trädgård, men kan inte ange någon definitiv placering.

Istället vill Robert Bredberg ta omtag i frågan.

– Jag vill be politiken om ett uppdrag att få göra en ny detaljplan för området Bysjöstrand-Edberga. Vi måste vara rädda om området, det är den plats där åtvidabergarna har tillgång till Bysjön. Vi måste förvalta det på ett klokt sätt.

I arbetet att ta fram en ny detaljplan kan intressenter i området vara med i diskussioner genom samråd och synpunkter.

– Min förhoppning är att vi får igång en dialog vad vi ska ha området till, vilka funktioner vi ska ha och vilka möjligheter vi har utifrån begränsningar, som servitutet, säger Bredberg.

Campingen och badplatsen drivs av Åtvidabergs bandyklubb på uppdrag av kommunen.

Förslaget om att flytta campingstugorna till en mindre grönyta mellan kiosken och tomten för ett punkthus, skrotas.
Förslaget om att flytta campingstugorna till en mindre grönyta mellan kiosken och tomten för ett punkthus, skrotas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!