Byggkostnader skenade: projekten kostade 8 miljoner mer

Byggkostnaderna skenade när två av kommunens byggprojekt under 2019 tillsammans blev nästan åtta miljoner kronor dyrare än beräknat.

Ombyggnationen av Brandvakten blev drygt fyra miljoner kronor dyrare än fullmäktige beslutat om.

Ombyggnationen av Brandvakten blev drygt fyra miljoner kronor dyrare än fullmäktige beslutat om.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-10-08 08:00

I mars informerade kommundirektör Robert Bredberg att två byggprojekt, Brandvakten vid Gamla torget och nya förskolan i Falerum inte hållit budget

Efter utredning visar det sig nu att slutnotan för båda landar nästan åtta miljoner kronor över budget. 

Brandvakten, en äldre fastighet på Gamla torget, skulle för 6,2 miljoner kronor bli kontor för de kommunala bolagen. 

– Källaren inte var inkluderad. Arbeten där gjordes enbart genom ändrings- och tilläggsarbeten, säger Robert Bredberg och lägger till att även markarbeten och andra ändringar/tillägg gjorde att slutkostnaden hamnade på 10,3 miljoner kronor, 65 procent över budget.

I Falerum beräknades den nya förskolan under 2018 att kosta fem miljoner. Det visade sig under våren 2019 vara i underkant. 

Fullmäktige sköt till ytterligare två miljoner kronor, beslutet togs tre dagar efter att avtalet med totalentreprenören tecknats. 

Redan innan spaden bokstavligen sattes i jorden var budgeten överskriden. Kostnaderna för markarbeten fanns inte med i avtalet.

– Man var medveten om detta, säger Bredberg. 

Notan slutade på 10,8 miljoner kronor, 54 procent över budget. Bredberg pekar framförallt ut markarbetena som orsak till fördyringen 

Kan det ha kostat 3,8 miljoner kronor? 

– Marken var inte plan och det behövde schaktas innan. Det byggdes också ett uteförråd och en del beror på ändringar och tillägg. 

Bredbergs utredning visar på en rad brister, men inga oegentligheter. Bristerna rör bland annat dokumentation, förkalkylering, ekonomisk uppföljning samt oklarheter kring ändrings- och tilläggsarbeten. 

Robert Bredberg markerar att han inte skjuter över ansvaret på enskilda tjänstemän, utan att kommunen som organisation är ansvarig.

– Om vi brister inom dessa områden, så faller det tillbaka på arbetsgivaren. Vi ska säkerställa att personal har rätt kompetens och utbildning. 

Kommunen har inte någon tradition av att byggnationer generellt blir dyrare. Ändå drar Bredberg slutsatsen om interna åtgärder. 

– Kvalitén på förkalkyler måste höjas. Vi ska utbilda ny personal, ta fram nya rutiner för projektstyrning och ekonomistyrning. 

Han påpekar också att budgetunderlag till politken måste vara rimliga och att beslut tas i rätt ordning. 

–Det är en förtroendefråga mellan politiker och tjänstemän. 

Fördyringarna gör att investeringsutrymmet för andra satsningar minskar med motsvarande belopp.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!