Det handlar om Bildningscentrum Facetten, som tillsammans med gymnasieskolor i Tyskland, Frankrike, Ungern och Spanien ingått i en del av EU:s utbildningsprogram Erasmus. Inom projektet Flagship, som är förkortning av Flexible Accomodation Sustainability In Progress, har elever och lärare fokuserat på hållbart och flexibelt byggande med klimatsmarta energi- och VA-lösningar, anpassade efter de olika ländernas förutsättningar.
I fredags var det final efter drygt ett års utbyte. David Lindgren, som går andra året på naturvetenskapliga programmet på Facetten har varit med på samtliga utbyten. Han har fått besöka skolor i Spanien (Teneriffa), Ungern, Frankrike och Tyskland och liksom sina lärare knutit nya kontakter i Europa.
– Det har gett mig erfarenheter. Jag har sett olika skolor, sett skillnader i kultur och i skolstandard. Jag har också lärt mig hur man kan bygga hållbara hus.
Under förra veckan kom 20 elever och tio lärare från utbytesskolorna till Åtvidaberg. Programmet har varit intensivt med flera studiebesök, bland annat i Vallastaden i Linköping.
– Det var så fint, säger Marc Oliver Eisenbach från Tyskland som vill studera arkitektur efter gymnasiet.
Eleverna har även fått lyssna till föreläsningar om passivhus, om Agenda 2030 och besökt biblioteket i Åtvidaberg för att se hur en gammal industribyggnad kan tas tillvara. På teknikcollege har de byggt modeller för hållbart byggande med särskild inriktning på flexibla bostäder för hemlösa, äldre, studenter och nyanlända.
– Det har varit kul, men också lite svårt eftersom ingen av oss elever har engelska som första språk, säger Max Nilsson som går andra året på elprogrammet.
Programmet har också innehållit en omfattande guidning i Åtvidaberg med besök vid solkanonen, Adelsnäs, Bruks- och Facitmuseet, Åssamuseet och en tur med Blå tåget.
– Alla har ställt upp helt fantastiskt med visningar, säger Anders Wallgren och Ulf Edström, båda yrkeslärare på Facettens teknikcollege.
Även vädret ställde upp. Från det att solen sprack upp under gruppens medverkan i valborgsfirandet vid Bysjön till fredagens hagel- och snöskurar, som fick framförallt spanjorer och ungrare att jubla och lyfta mobiltelefonerna för att filma.
– Någon sa att Åtvidaberg är vackert som en saga, säger Ulf Edström.
19-årige Kürti Bálint från Ungern är nöjd med veckan och skiner upp på en fråga om skolmaten.
– Jättebra. I Ungern måste vi ha med egen mat till skolan.