Efter en paus på grund av pandemin är det åter dags för yrkes-SM, landets största tävlings- och uppvisningsarrangemang för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar.
– Vi åker till Växjö på måndag morgon, säger Ulf Edström, lärare på byggprogrammet på Facetten.
Med sig har han Jakob Olsson, Thea Urberg och Simon Asklöf, som går sista året på byggprogrammet och som får representera klass BA19, som kvalat till yrkes-SM genom ett teoretiskt uttagningsprov. Nu väntar praktiska tävlingsmoment under tre tävlingsdagar.
– Klassen har fått rösta på de elever som man tror representerar klassen bäst, säger Joakim Moberg, lärare i bygg.
De tre eleverna som valts ut är laddade för tävling.
– Det är klart att vi vill vinna, säger Jakob Olsson.
– Vi satsar på det, fyller Thea Urberg i.
Tävlingsuppgiften är inte känd, men momenten kommer att vara många; som ritningsläsning, stombyggnad, skivbeklädnader, listarbeten, dörrmontering, läggning av laminatgolv och utsmyckning med lister och gips. Dessutom ska eleverna hålla koll på att använda rätt slags skruv och spik för olika områden samt att hantera verktyg och maskiner på ett säkert sätt.
Är ni nervösa?
– Ja, lite. Vi vet ju inte riktigt vad domarna kommer att kolla, säger Simon Asklöf.
Jakob Olsson är lugnare.
– När jag sett momenten, så kändes det bättre. Vi är ju också tre som kan bolla idéer med varandra, säger han och tillägger att de just genomfört sin APL, Arbetsplatsförlagt lärande.
– Vi har varit ute på jobb och är vana vid driv och tempo.
Joakim Moberg har stor tillit till elevernas kunskaper.
– De är ambitiösa, säger han.
Till yrkes-SM, som hålls på Arenastaden i Växjö väntas inte bara tävlande i omkring 50 kategorier, utan också tusentals besökare. Bland annat grundskolor brukar besöka yrkes-SM inför elevernas val till gymnasiet.
Ett 50-tal elever från Facettens el - och byggprogram kommer att ansluta till Arenastaden under veckan.
– Vi ska peppa och heja på vårt lag, säger Joakim Moberg.
De tävlande känner stöd från skolan, men kommer under tävlingen att få klara sig helt på egen hand. Ulf Edström, som varit med vid yrkes-SM tidigare och som kommer att agera domare i år, får endast ha kontakt med sina elever under tio minuter inför start.
– Det är stenhårt. Vi kommer att bo på olika ställen och får inte ha kontakt, säger han.