Ortens anslagstavla berättar om allt från kraniosakral behandling, loppisar, stuguthyrare och att "Elvis has left the building".
Från badplatsbryggan skymtar lanthandelns entré och behovet av glass verkar kunna uppfyllas.
Det är Marina Ekström som står i kassan och tar betalt för glassen. Hon har arbetat i butiken i tio år och har flyttat tillbaka till Hannäs efter några år i Norrköping.
– Gemenskapen här är viktig, och här är ju nära till allt, förskola, skola, jobb, och så vidare, säger hon.
Det var 2002 som Sjöberga Lanthandel sökte ny ägare. Efter lite funderingar blev det Asta Jonsson och Kerstin Ekström som köpte och tog över verksamheten.
– Det fanns inga "normala" Ica-handlare som ville köpa, och vi tänkte att om vi ville att affären skulle vara kvar i bygden så fick väl vi gå in, berättar Asta, som tidigare hade arbetat inom omsorgen.
"Normala" Ica-handlare?
– Ja, många Ica-handlare är ju i någon slags karriär, man köper, förädlar, säljer och går vidare. Och då var Kvarnvik nog inte intressant. Men vi hade inte sådana ambitioner. Samtidigt har vi ändå sagt att om vi inte kan ta ut rimliga löner, då kliver vi av.
För att klara den första perioden fick de nya ägarna frivillig finansieringshjälp från kunderna. Man satte in ett valfritt kapital, som då var bundet i verksamheten under två år, och som sedan kunde omsättas i varor. Ett slags tillfälligt kooperativt ägande.
Vi träffar Ove Eriksson, Hannäsbo sedan endast två år.
– Skriv att personalen här är så trevlig, säger han!
– Och personligen uppskattar jag möjligheten att på nära håll få tag på dom där vinerna som inte finns på systemets hyllor utan måste specialbeställas.
Hur är det att bo i Hannäs, du har ju nyligen flyttat hit?
–Bara fint, svarar Ove. Om vi bara får tillbaka gatubelysningen upp mot fotbollsplanen igen. Det är visst något som är oklart mellan kommunen och Trafikverket.
Åter till butiken – vi pratar vidare med Asta Jonsson.
Har ni gjort några stora förändringar under åren?
– Nej, faktiskt inte. Det vi fick göra tidigt var att bygga om entrén, men därefter är nog det mesta som det var redan då. Sortimentet är ungefär detsamma. Men en rätt stor nyhet sedan en tid är att vi kan erbjuda nygräddad pizza, berättar Asta.
– Vi får färdig pizzadeg som vi gör klar och sedan gräddar i vår egen pizzaugn. Den servicen finns torsdagar och fredagar.
Asta berättar att butiken har flera servicefunktioner, inte minst viktig är kommunens servicepunkt, där man kan få kommunal information och utföra ärenden som man annars skulle behöva åka till Åtvidaberg för. Exempelvis kommer biblioteket med böcker med jämna mellanrum. Man är också ombud för Systembolaget och Apoteket, samt flera postdistributörer. Och så har butiken hemleverans till ett 15-tal kunder, vilket finansieras av kommunen.
Och hur tänker ni framåt?
– Nu går vi och väntar på möjligheten att söka EU-stöd så att vi kan installera ett nytt passersystem. Vi vill nämligen vara tillgängliga för kunder också när vi inte själva är här. Så som man har gjort exempelvis i Tjällmo, säger Asta.
Ni har nästan tre mil till Åtvidaberg, hur är det att driva verksamhet så långt från centralorten?
– Typiskt här är att vi hjälps åt och stöttar varandra. Vi samarbetar exempelvis på olika sätt med sockenförening, idrottsförening, bygdegårdsförening och andra aktörer. Och det är nog det som är så speciellt för en ort som Hannäs.