Sabina Hedman, 45, har kört buss i Östergötland i 19 år.
Hon kör bussarna som går från Linköping och ut på landet. Och de som går mellan orterna i länet. Under en arbetsdag hinner hon ibland besöka både Åtvidaberg, Falerum, Vikingstad och Ljungsbro.
– Jag trivs jättebra, det är det bästa jobbet som finns. Det är bra kolleger, bra chefer, bra bussar och bra passagerare, säger hon.
Men det finns en sak som ställer till problem.
– Ibland hinner man inte gå på toaletten. Jag får hålla mig tills jag kommer till en toalett.
Fast det är bara tre av ändhållplatserna som Sabina kör till som har en toalett som hon kan gå på. När det inte finns någon kan det gå flera timmar mellan toalettpauserna.
– Jag har lärt mig att det är såhär, men det är klart att man får ont i magen när man inte kissar på länge.
Enligt Sabina har detta alltid varit ett problem. Men hon tycker att det har blivit sämre sedan hon började för 19 år sedan.
Nu har hon ett knep när det kniper rejält.
– Är det riktigt akut så anropar jag centralen och säger att jag måste gå ut och låna ett dike och kissa. Så länge jag inte har några passagerare i bussen går det bra.
Och när det är folk på bussen brukar Sabina säga att hon ska ut och titta till motorn. Det låter konstigt där bak, meddelar hon genom högtalarsystemet.
– Då går jag ut, öppnar motorutrymmet längst bak på bussen och sätter mig en bit bakom bussen och kissar i diket.
När Sabina stannar bussen för en kisspaus meddelar hon Östgötatrafikens ledningscentral. Resultatet blir en sen buss.
– De brukar säga att det är helt okej.
Men att som chaufför behöva stanna bussen på landsvägen för att lätta på blåsan ser Mikael Andersson, huvudskyddsombud för bussdepån i Kallerstad, som ett problem. Han kör själv buss och har samma upplevelse.
– Om man hamnar i nöd så löser man ju det på något sätt, men detta är i allra högsta grad en arbetsmiljöfråga.
Det hela beror på att teori och praktik inte hänger ihop, förklarar han.
– Om våra körtider var korrekta skulle vi hinna med ett toalettbesök efter cirka tre timmar senast enligt planeringen. Men ibland är vi så sena att det bara är att lasta på resenärer och åka igen.
Enligt honom är det framförallt de tajta körtiderna som är anledningen till att förare inte alltid får en paus. Att det heller inte finns toaletter vid varje ändhållplats gör det hela än krångligare.
– Då hade inte frågan varit ett problem.
Mikael Andersson riktar sin kritik mot Östgötatrafiken.
– Det är Östgötatrafiken som sätter tidtabellen. Tyvärr hamnar vi bussförare och resenärer i kläm, säger han.
Mattias Näsström är biträdande trafikchef på Östgötatrafiken. Han förstår att tiderna inte alltid fungerar för busschaufförer och tycker att deras upplevelser är legitima. Enligt honom för Östgötatrafiken en ständig dialog med de företag som kör deras trafik.
– Vi är lyhörda inför att det finns saker som vi kan rätta till, vi vill att tabellerna ska vara effektiva för både förare och passagerare. Våra trafikplanerare följer detta och putsar på tiderna ständigt.
Vi har pratat med en förare som tvingas stanna bussen och kissa i diket ibland för att hon inte hinner gå på toaletten. Vad säger du om det?
– Ja, det är ju jättesvårt att veta vad det är som gör att denne hamnar i den situationen, det kan ju inte jag uttala mig om.
Vad tänker du kring säkerheten för föraren i en sådan situation?
– Förarens uppgift är ju att tillgodose säkerheten, det är ju väldigt hög prioritet. Så de får ju göra en bedömning om var de kan stanna i sådana fall om de behöver uträtta sådana behov.
Mattias Näsström hänvisar istället till det företag som kör Östgötatrafikens bussar på upphandling, Nobina, där Sabina Hedman är anställd. I ett skriftligt svar till Corren skriver Malin Säker, kommunikationschef på Nobina, att det är olyckligt att något sådant här behöver ske.
"Det ska inte behöva ske och är i så fall olyckligt, och såklart inte bra för den enskilde individen eller trafiksäkerheten. Om en förare är i behov av en toalettpaus ska produktionsledningen kontaktas för att få hjälp att hitta till närmsta toalett. När det gäller scheman och pauser så följer vi såklart kollektivavtalet, som reglerar pauser och körtid. Jag upplever att vi har en mycket bra dialog med facket och i Östergötland har vi tillsammans jobbat fram lokala avsteg som ger kortare körtid innan paus än det centrala avtalet.", skriver Malin Säker.