"Vi borde ha en kurs i bildskapande för våra nybörjare? Kan inte du ta hand om den?" Frågan ställdes en dag 2014 av Carina Evertsson på studieförbundet Bilda till Britta Augander. Och Britta var inte sen att nappa, bilder och textilt skapande har engagerat henne ända sedan slutet av 70-talet.
Därmed startade en verksamhet som kom att kallas "Våga måla" och som till dags dato har engagerat ett hundratal Åtvidabergsbor i bildskapande i olika former. I dagens Våga måla-grupp ingår cirka 30 deltagare.
I dagarna resulterade detta i att Britta Augander just har erhållit Åtvidabergs Kulturstipendium 2021, där man i motiveringen understryker hennes humor och hennes förmåga att skapa trygghet och intresse för konstformen.
– Det är många som har utvecklats i sitt måleri och i sitt sätt att titta på konst. Så jag tycker att jag har gjort mig förtjänt av stipendiet.
Summan är på 10 000 kronor, hur kommer du att använda den?
– Den räcker fint till ateljéhyran ett helt år, och så blir det lite över till material.
Britta Augander berättar att hon själv inte hade någon formell kompetens att leda något bildpedagogiskt arbete.
– Jag lärde mig samtidigt som gruppen, vi arbetade tillsammans och utforskade och testade och googlade tillsammans och på lika villkor. Det jag gjorde var att jag hittade på olika övningar och sätt att använda teknikerna.
Britta Auganders eget bildskapande utgår från textilkonsten. Redan kring 1988 gick hon utbildningar hos Lennings Textiltekniska Institut i Norrköping, med vävning och sömnad. Av en ren slump fick hon kort därefter möjlighet att skaffa en stickmaskin, vilket blev startskottet för en omfattande textilverksamhet, med försäljning av egna kollektioner bland annat till NK.
– Jag var dagmamma och hade ett dagbarn som var lite speciellt, därför fick jag extra bra ersättning och det var för de pengarna som jag köpte stickmaskinen.
Brittas egna måleri idag är bilder av ett antal fotograferade dörrar. Dessa foton tillkom under en 120 mil och två månader lång fotvandring i mellaneuropa.
Britta Augander är också ordförande i Åtvids Konstförening
Arbetet med "Våga måla" pågår och fortsätter. Nu är planerna att gå vidare, under namnet "Våga visa". Flera av de tidigare deltagarna har haft egna utställningar och nu är tanken att allt fler skall våga visa sina bilder offentligt.