Brister vid boende ska rättas till

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot kommunens hem för ensamkommande flyktingbarn.

ÅTVIDABERG2013-09-05 06:30

Det var i maj som statliga IVO (tidigare en del av Socialstyrelsen) besökte Ekboendet, ett hem för vård och boende, HVB.

Där driver kommunen sedan tre år hem för ensamkommande flyktingbarn. IVO riktade vid sitt besök in sig på att syna hur verksamheten hanterar klagomål och synpunkter samt hur man sköter rapportering av missförhållanden.

Fungerar bra

Under tillsynen framgick att Ekboendet dokumenterar klagomål och synpunkter i de enskilda ungdomarnas journaler och genom minnesanteckningar, som tas upp på personalmöten. Skyldigheten att rapportera missförhållanden genom lex Sarah -anmälan är känd, liksom rutiner för att hantera och åtgärda klagomål.

Så långt är IVO nöjd. Däremot riktas kritik mot att Ekboendet inte sammanställer och analyserar klagomål och synpunkter.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska den som driver ett HVB sammanställa rapporter, klagomål och synpunkter för att kunna se mönster eller trender som indikerar brister.

IVO noterar att Ekboendet inte gjort några lex Sarah-anmälningar alls. Enligt Ekboendets verksamhetschef Anette Fornell har det inte funnits några missförhållanden att rapportera.

– Absolut inte. Verksamheten fungerar bra, säger hon.

”Måste tjata”

Vid sin tillsyn talade IVO:s inspektörer med fyraav de boende. Tre av ungdomarna menade att personalen inte tog notis om derassynpunkter och önskemål. Någon menade att man måste tjata för att få till förändningar. Två unga sa att de aldrig kunde påverka, medan två var mera positiva.

– Vi har en hel del diskussioner med våra ungdomar. Ibland är det svårt att sätta gränsen mellan vad som är tjat och vad som är klagomål. De är som andra tonåringar, om en i personalen säger nej händer det att de går till nästa för att få ja, säger Anette Fornell.

Hon uppger att personalen är noga med att ha gemensamma förhållningssätt, bemötande och metoder. IVO:s kritik kommer att besvaras och verksamheten ska korrigera bristerna.

– Det är bra att IVO kontrollerar oss. Vi har funnits i Åtvidaberg i tre år och det är dags att se hur verksamheten fungerar och lever upp till de krav som ställs för HVB-hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!