Sveriges kanske äldsta bostadsbolag, Åtvidabergs Bostads AB, har passerat 100 år och står nu inför nya utmaningar.
– Även om vi fick fira vårt 100 årsjubileum två år senare än planerat blev det en sjudundrande härlig fest, det har våra anställda förtjänat tusen gånger om, säger Fredrik Klint, vd på Åtvidabergs Bostads AB.
Bolaget som startade 1920 är förmodligen Sveriges äldsta bostadsbolag, men man har hittat tidningar där företaget omnämns redan 1901.
– Det råder lite delade meningar om exakt när bolaget första startade men det registrerades 1920 och det har vi gått efter.
För 14 år sedan tog familjen Klint över företaget och har drivit det sedan dess. De vann budgivningen om köpte det då kommunalt ägda bostadsbolaget, den 1 april 2008 slutfördes affären.
– Vi växer hela tiden och har nu 13 anställda och 565 lägenheter.
Fredrik Klint berättar att han bara ser fördelar med att driva företag på den plats man själv bor.
– Det blir mer personligt och gör att en investering, som exempelvis de nya lokalerna till Byggmax, Jysk och vårdcentralen, gynnar ett samhälle som man själv får ta del av. Det är en investering som inte alltid inbringar mycket pengar, ibland kan det mer skapa en samhällsnytta och det är också tillfredställande att kunna hjälpa till.
Vad ser du för utmaningar i branschen just nu?
– Av erfarenhet brukar vi få in fler förfrågningar i lågkonjunktur även om jag inte tror det blir en lika hård lågkonjunktur som vi hade 2008. Man har också talat om bostadsbrist, men jag står fast vid att vi inte har, och aldrig har haft, bostadsbrist i Sverige.
Vad grundar du det på?
– Vi bor glest och många bor i ensamhushåll vilket egentligen är ett lyxproblem. Jag upplever att yngre människor de senaste tio åren bor kortare tid i mindre lägenheter och flyttar sedan vidare till en större bostad. Det kan komma att ändras som världen ser ut just nu.
Fredrik berättar att företaget likt många andra företag står inför extra kostnader som kommer att göra det svårt för både befolkning och företag i Sverige.
– Det är allt från högre räntor, till ökade matpriser och höga elräkningar. Vi gör av med cirka tre miljoner kilowatt per år och räknar med en höjning på elkostnadsförbrukning från 3,7 miljoner till 9,5 miljoner (plus 157 procent). De pengarna kan vi inte få in på enbart ökade hyreshöjningar. Vi har redan gjort åtgärder och lyckats få ner förbrukningen med tio procent.
Vad har ni gjort för åtgärder?
– Anpassat tiden då ventilation går, ta bort onödig belysning och vi får dra ner på underhåll, vilket inte är roligt att behöva göra men nödvändigt.
För tillfället gör bolaget inte heller några fler investeringar i närtid.
– Vi har gjort väldigt mycket på kort tid och får nu sakta in på takten. Vi är dock väldigt stolta över att exempelvis ha gjort en väntsal och toalett vid resecentrum som är öppen för allmänheten. Det har kommunen pratat om att fixa i fyra år, men vi valde att investera i det själva.
Vad händer den närmaste tiden?
– Vi arbetar på som vanligt och våra anställda gör ett sjudundrande jobb på företaget, de är värd sin vikt i guld. Själv har jag även hand om servicejobbet på våra hyreshus i Linköping en dag i veckan. Jag gillar inte att bara sitta på kontoret utan vill vara ute och jobba också. Att träffa våra hyresgäster är väldigt roligt. Nu tar vi också sats mot 110 år.