– Det är win-win-win, säger Erik Stenfors, vd och koncernchef för Hanza.
Han fortsätter: – Det är bra för Hanza, bra för KA och bra för Sverige. Bra för anställda och bra för kunder.
Corren träffar Erik Stenfors omedelbart efter att han undertecknat handlingarna där Hanza förvärvar samtliga aktier i KA Elektronik. Han är öppen med avsikterna:
– Vi ska absolut stanna i Åtvidaberg. Vi ska växa här.
Erik Stenfors tror stenhårt på tillverkningsindustri utanför storstäderna. Han är övertygad om att tillväxt för svensk industri skapas på landsbygden och har skapat en egen landsbygdsmodell.
Ett exempel: För fyra år sedan övertog nystartade Hanza ett elektronikföretag under rekonstruktion, nuvarande Hanza Electronics Årjäng med 50-talet anställda.
Samhället slöt upp, från lojala och flexibla anställda till den lokala sparbanken.
– Jag vill slå ett slag för de lokala sparbankerna. Deras främsta drivkraft är inte den egna lönsamheten, utan lönsamhet på orten, vilket i sin tur gynnar banken.
Vi träffas i ett rum på Åtvidabergs sparbank. Banken har en väsentlig del i KA Elektroniks historia.
2010 blev ett tufft år för KA. Bolaget hade åren innan tagit över en produktionslinje från Partnertech och fick svår växtkraft och problem med likviditeten. Banken tog en aktiv roll. Statliga Almi Invest klev tillsammans med privata investerare in och sjösatte ett förändringsarbete.
– Då, 2010 blev det en riktig dip. Resultatet landade på minus 19 miljoner kronor, säger Björn Persson, investment manager på Almi Invest.
2013 redovisade 3,5 miljoner kronor.
– 2014 går ännu bättre, säger Thomas Lundell, vd i KA under åren 2010–2012, därefter styrelseordförande och delägare.
Han berättar tillsammans med Björn Persson om arbetet att vända KA och vikten av aktiva ägare och en stöttande bank, inte bara genom kapital.
– Det har varit mycket samverkan, säger Lundell.
– Vi har känt ett stort engagemang, säger Persson.
Båda är nöjda över att kunna slutföra affären med Hanza. Den påbörjades för omkring tre månader sedan.
Hanza lockades av ett växande, välskött och lönsamt bolag, med en fin kundportfölj och en verksamhet som matchar resten av koncernen.
– Affären utvecklar Hanzas teknikområde kretskortstillverkning och är ett bra tillskott till Hanza-gruppen, säger Erik Stenfors.
Trots att bläcket knappt hunnit stelna på förvärvshandlingarna har han omgående planer för verksamheten i Åtvidaberg och räknar inom kort med att flytta en del produktion från Ärjäng till Åtvidaberg (dock utan att det ska drabba bemanningen i övriga koncernen).