Svenska bönder har höga krav på sig, och det tycker medlemmarna i Lant-brukarnas riksförbund, LRF, i Åtvidaberg att också kommuen ska ha på sina lever-antörer av livsmedel.
– Vi vill att kommunen skärper sina kriterier inför sin nästa upphandling av maten till skolorna och äldreomsorgen, säger PatrikAndersson, ordförande i LRF:s lokalavdelning Björ-säter-Yxnerum.
I dag är det Sodexo som levererar mat till kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg, men nästa år löper det nuvarande avtalet ut och ska det förlängas ska det ske redan nu i oktober.
– Vi vill att det i avtalet står att leverantörens producenter, oavsett om det fortsätter vara Sodexo eller inte, ska ha samma krav på sig som svenska livsmedelsproducenter har, säger Patrik Andersson.
Så som det ser ut i nu, berättar Patrik Andersson och Anders Eriksson, ordförande i LRF:s kommungrupp i Åtvidaberg, kan Sodexo köpa in livsmedel från producenter i andra länder, där kraven är lägre.
– Det finns krav på livsmedelsproduktionen i Sverige, och därför vill vi också att livsmedlen som serveras i kommunens skolor ska ha samma krav på sig, säger Anders Eriksson.
Tillsammans med MarkusGustavsson, ordförande i Åtvidabergs lokalavdelning och Nils Erik Andersson, ordförande i Hannäs lokalavdelning, framför de nu kravet till kommunen.
– Kommunens politiker kan inte ha som enda krav att det ska vara billigt, säger Anders Eriksson. Kommunen ska, och måste, ställa fler krav på sina leverantörer än så.
Att det inte finns några pengar, är ingenting som kommunen ska kunna gömma sig bakom, menar Anders Eriksson. Priset kan inte alltid vara det som får avgöra saker och ting.
Sodexos nuvarande avtal med kommunen började gälla 1 juli 2012, och det löper ut den 30 juni 2015. Sodexo var, när upphandlingen ägde rum, den leverantör som lade det lägsta budet.
Nämnas bör att kommunen, vid den senaste upphandlingen vad gäller måltidsservicen, skärpte kraven på andelen ekologiska råvaror som används och på att transporterna ska hållas så korta som möjligt.
Även om Sodexo lade det lägsta budet, 14,1 miljoner kronor per år, så innebar avtalet som började gälla 2012 ändå att kostnaden för måltidsservicen steg avsevärt.
Svenska lantbrukare, menar representanterna för LRF i Åtvidaberg, tar sitt ansvar genom att följa regelverket som gäller för livsmedelsproduktion i landet.
– Men politikerna måsteockså ta sitt ansvar, säger Patrik Andersson. Väljer man bort svenska producenter hämmar man den svenska livsmedelsproduktionen.
Patrik Andersson och hans kollegor är öppna med att de anser detta vara en viktig valfråga för Åtvidabergs lantbrukare i höstens kommunalval.