Bolag med Stallet-koppling i massivt momsbedrägeri

Ett svenskt bolag med kopplingar till tidigare italienska ägare av Hotell Stallet har deltagit i ett gigantiskt momsbedrägeri. Nu kräver Skatteverket in 850 miljoner kronor, bland annat för utebliven moms.

Falska fakturor och momsbedrägerier med utländska skenbolag ska ha skett i två bolag i Stallet-sfären mellan åren 2010-2012. Det var under den period som italienaren Guido Minerva uppgav sig vara ägare till Stallet, även om han inte företrädde något av bolagen på pappret.

Falska fakturor och momsbedrägerier med utländska skenbolag ska ha skett i två bolag i Stallet-sfären mellan åren 2010-2012. Det var under den period som italienaren Guido Minerva uppgav sig vara ägare till Stallet, även om han inte företrädde något av bolagen på pappret.

Foto: Daniel Bennelid

Åtvidaberg2020-06-11 19:00

Skatteverket har under flera år granskat Tysta Trade AB, ett bolag som företrätts av personer som tidigare arbetat på Hotell Stallet och ingått i styrelsen för Åtvidabergs Brukshotell AB och andra bolag i den tidigare Stallet-sfären.

Utredningen inleddes 2016 efter att Skatteverket fått signaler från skatteförvaltningar i andra EU-länder om misstänkta momsbedrägerier.

– Vi tog beslut om revision och började utreda i december 2016, säger Christina Engbrink, sektionschef på Skatteverkets enhet för brottsförebyggande verksamhet i Stockholm. 

Revisionen avser beskattningsåren 2016 -2018 och har skett i samarbete med bland annat den italienska skattemyndigheten. Granskningen visar att Tysta Trade varit delaktig i ett klassiskt och omfattande karusellbedrägeri. 

Det är en icke godkänd trepartshandel där varor - i det här fallet hårspännen, plattänger för hårvård och blöjor - sålts och transporterats fram och tillbaka mellan bolag i olika länder i Europa. Enligt Skatteverket har det i skett syfte att dels komma åt återbetalning av moms, dels undslippa inbetalning av moms. 

– Det här är ett stort bedrägeri för att vara i Sverige och det har pågått under lång tid, säger Christina Engbrink. 

undefined
Falska fakturor och momsbedrägerier med utländska skenbolag ska ha skett i två bolag i Stallet-sfären mellan åren 2010-2012. Det var under den period som italienaren Guido Minerva uppgav sig vara ägare till Stallet, även om han inte företrädde något av bolagen på pappret.

Av utredningen framgår att Tysta Trade uppgett att man handlat med aktörer i Rumänien, Polen och Italien. Bland företrädare för några av dessa företag finns tidigare företrädare i bolagen kring Stallet i Åtvidaberg. 

Handeln har av omsättningen i bolaget att döma varit mycket omfattande. Under de tre år som granskningen avser har bolaget omsatt 1,778 miljarder kronor, detsamma som 1 778 miljoner kronor.

Skatteverket slår fast att de inblandade bolagen har haft samma upplägg och påvisar att det förekommit dumpade priser, skentransaktioner och skenbolag. Enligt Christina Engbrink har det visserligen funnits produkter som transporteras mellan länderna, men inte i den omfattning som Tysta Trade uppgett i sin bokföring.

– Man har blåst upp belopp och uppgett att man transporterat och levererat större mängder och mer värdefullt gods än det verkligen är. Syftet är att höja den ingående momsen. 

Christina Engbrink förtydligar att det inte är tillåtet. 

Skatteverket kräver nu Tysta Trade på nästan 850 miljoner kronor. Merparten av det gigantiska beloppet, närmare 689 miljoner kronor är momsbelopp som bolaget skulle ha betalat in. Med beslutet skickar Skatteverket också ett skattetillägg, en slags straffavgift för oriktiga uppgifter i momsdeklarationer samt ränta på 23 miljoner kronor.

Hur bedömer du möjligheten att Skatteverket får in dessa pengar?

– Om vi inte får betalt av bolaget, kan vi använda oss av företrädaransvaret. De som suttit i bolagsstyrelsen har personligt ansvar för den tid de suttit i styrelsen. Vi har möjligheter till indrivning. 

Ser du någon risk i att staten inte får in pengarna?

– Ja, det är stor risk. 

Kan det vara så att företrädare för bolaget agerat som styrelse-målvakter?

– Ja, och det enda det skulle resultera i är att de inte har tillgångar vi kan söka. 

Bland företrädarna för Tysta Trade finns Todor Todorov som var styrelseledamot och vd mellan 2011 och 2016, liksom Massimiliano Minerva som var suppleant under del av 2011. De har båda företrätt Åtvidabergs Brukshotell AB. De jobbade tillsammans på Stallet under en period då hotellet och den intilliggande simhallen ägdes av italienaren Guido Minerva, som för övrigt är bror till Massimiliano Minerva.

När Skatteverket 2011 granskade två bolag i Stallet-sfären - där Todor Todorov och Massimiliano Minerva ingick i styrelserna - framkom det att bolagen gjort momsavdrag med stöd av falska fakturor samt deltagit i momsbedrägerier med hjälp av utländska skenföretag mellan 2010 och 2012.

Den italienska eran på Stallet mellan 2004 och 2013 slutade några år efter att Stallet sålts vidare med skatteskulder och konkurser. Det tidigare kommunägda Brukshotellet gick i konkurs 2016 med en halv miljon kronor i skatteskulder. Förra året gick även moderbolaget, Brukshotellet i Åtvidaberg Management AB i konkurs efter att Bolagsverket ansökt om likvidation, då bolaget inte kommit in med korrekt årsredovisning och revisionsberättelse för 2017. 

undefined
Ett bolag med kopplingar till den tidigare ägaren av Hotell Stallet figurerar nu i ett mycket omfattande och utstuderat momsbedrägeri. Det avslöjar Skatteverket i en granskning som pågått under tre år.

När Todor Todorov lämnade sin styrelsepost 2016 klev Guiseppe Brancadoro, bosatt i Italien in som ledamot och vd. Han söktes som formell företrädare och ägare av Skatteverket snart efter att han tillträtt. 

Trots flera försök till personlig kontakt lyckades Skatteverket inte få träffa Brancadoro. Han kommunicerade via mejl och via bolagets redovisningsbyrå i Stockholm. 

Företrädare för redovisningsbyrån träffade endast Brancadoro vid ett tillfälle. Det skedde på Handelsbanken i Åtvidaberg efter att banken reagerat på omfattande penningtransaktioner på bolagets konto i banken och ville ha ett personligt möte. 

Enligt Skatteverkets utredning ifrågasatte Handelsbanken varför Tysta Trade ville ha en svensk bank, då all handel skedde utanför Sverige och ägaren inte ens bodde i Sverige. Mötet slutade med att banken sa upp förbindelsen med Tysta Trade. 

Även redovisningsbolaget i Stockholm har brutit med Tysta Trade. Det uppger en företrädare och delägare för bolaget, som vill slippa att synas med namn i sammanhanget. 

– Vi är en redovisningsbyrå med väldigt gott renommé, motiverar han och hävdar att han blivit förd bakom ljuset.

– Det har varit oerhört sofistikerat att kunna bedriva handel så länge och i flera andra europeiska bolag. Jag ser inte att vi gjort något fel. Vi har inte gett råd eller skapat förutsättningar för dessa bedrägerier.

Mannen uppger att redovisningsbolaget tidigare haft uppdrag i Brukshotellet (Stallet) och att man fick frågan om redovisningsuppdrag även åt Tysta Trade. 

– Bolaget skulle ägna sig åt trading mellan grossister. Vårt uppdrag var att matcha leverantörsfakturor mot transporthandlingar. Som vi kunde se så hade alla bokförda varor sålts. Men vi såg aldrig några lastbilar och det låg utanför vårt uppdrag och kontroll att granska transporterna.

Har ni hjälpt Tysta Trade med upplägget i karusellbedrägerierna?

– Verkligen inte. 

Under Skatteverkets granskning har redovisningsbolaget lämnat de uppgifter som krävts och förmedlat mejlsvar från Brancadoro på de frågor Skatteverket ställt. 

– Jag frågade Skatteverket om det var fråga om oegentligheter. När vi förstod att det var så bröt vi kontraktet med bolaget. 

En annan som brutit med Tysta Trade är en kvinna som haft en funktion som styrelsesuppleant. Hennes man uppger att han 2016 blev uppringd av Massimiliano Minerva. 

Trots att Massimiliano Minerva lämnat styrelsen 2011, visade han genom samtalet att han var aktiv i bolaget 2016.

Mannen som fick samtalet från Minerva berättar att hans hustru erbjöds pengar för att ta ett uppdrag som styrelsesuppleant. 

– Hon skulle bara finnas på pappret för att det skulle vara en fulltalig styrelse. Hon skulle inte vara inblandad, uppger mannen som tidigare haft uppdrag åt Guido Minerva. 

Maken understryker att hans hustru inte kan ställas till svars för bolagets affärer, då hon inte medverkat aktivt och endast varit suppleant i styrelsen. 

Någon ersättning för uppdraget kom aldrig enligt maken, och kvinnan lämnade sin styrelsefunktion. En annan kvinna kom att ta platsen, men lämnade uppdraget i bolaget i maj.

Här hade vi velat ställa frågor till företrädare för Tysta Trade och få veta bolagets inställning till Skatteverkets krav. Vi har sökt bröderna Minerva, Todor Todorov och Guiseppe Brancadoro, på telefon i de fall det gått att hitta telefonnummer och via meddelanden på Messenger och i SMS. 

Inte någon av dem har svarat eller hört av sig.

Fotnot: Nuvarande ägare till Hotell Stallet har ingen del i de affärer som Tysta Trade bedrivit.

Karusellbedrägeri

Karusellbedrägeri är en typ av momsbedrägeri där varor säljs och köps flera gånger. I upplägget ingår minst tre aktörer i två olika EU-länder. Minst ett av dessa avser genomföra bedrägerier. 

Detta företag gör ett förvärv utan att redovisa och betala moms. Företaget säljer varorna vidare till ett annat bolag inklusive moms. Detta bolag gör avdrag för ingående moms och säljer varan vidare till bolaget i det land som sålde varan från början.

Varan kan sedan säljas igen på samma sätt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!