Boende utreds efter anmälan

En anställd vid ett av kommunens boenden för ensamkommande flyktingbarn har stängts av från sin tjänst efter misstankar om olämpliga relationer med boende. Utredning pågår.

Foto: montage

Åtvidaberg2016-09-09 05:30

Kommunen skickade under gårdagen in en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO.

– Jag har gjort en anmälan till IVO direkt, säger Anna Andersson, utredningssekreterare på kommunens vård- och omsorgsförvaltning.

Hon är fåordig om vad som ska ha lett till anmälan.

– I nuläget vet jag inte så mycket. Jag försöker få en bild av vad som har hänt, säger hon.

Olämplig relation

Av anmälan framgår att det sedan juni funnits och fortfarande finns misstankar om en olämplig relation alternativt olämpliga relationer mellan personal och boende på ett av kommunens HVB (Hem för vård och boende) för ensamkommande flyktingbarn.

Handlar det om sexuella relationer?

– Jag vet inte just nu, svarar Anna Andersson.

Nolltolerans

Hon berättar att personal som arbetat med ensamkommande ges tydliga förhållningsregler i samband med att de introduceras på arbetsplatsen. Det innebär bland annat att inga relationer får förekomma utanför arbetstid.

– Det gäller alla slags relationer, även på Facebook. Där har vi nolltolerans.

Varför?

– De boende är placerade på boendena enligt myndighetsbeslut. Där ska det vara en familjär stämning, men det innebär inte att man är en familj. Det finns tydliga rutiner för detta.

Allvarligt fall

Vård- och omsorgsförvaltningen har rutiner för att anställda vid allvarliga missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden ska lämna in avvikelserapporter. Omfattande utbildningsinsatser kring detta hölls under våren.

I normalfallet leder avvikelserapporterna till utredning och i allvarliga fall att ärenden anmäls till IVO. I det aktuella fallet har uppgifter om eventuellt olämpliga relationer mellan personal och boende inte anmälts via den gängse avvikelserapporteringen. Anna Andersson skriver i anmälan till IVO att hon fått information om misstankarna. Uppgifterna kommer från ledningsnivå inom förvaltningen.

– Vi har hög prioritet på detta.

Flera inblandade

Anna Andersson har nu två månader på sig att utreda vad som hänt. Hon uppger att många personer är inblandade.

– Vi måste nysta i när missförhållandet uppkommit och varför det inte kommit till min kännedom tidigare.

Lex Sarah

Enligt bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen ska anställda genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten .

Den som bedriver verksamheten ska utreda och avhjälpa eller undanröja det rapporterade missförhållandet utan dröjsmål.

Den som bedriver verksamheten, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till IVO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om