Boende föll från andra våningen

En boende vid en gruppbostad föll ut genom ett fönster från andra våningen. Personen överlevde, men fick en fraktur. Sex veckor efter händelsen har ingen Lex Sarah-anmälan gjorts.

ÅTVIDABERG2013-04-10 17:11

Det var vid en gruppbostad för personer med funktionshinder som händelsen inträffade i slutet av februari.

Omsorgsgruppen IN AB som driver all handikappomsorg i Åtvidaberg på uppdrag av kommunen, vill till en början varken bekräfta eller dementera händelsen.

– Inga kommentarer, säger Omsorgsgruppens vd Christine Leiris.

Olåst fönster

Kommunens vård- och omsorgsförvaltning som fått en avvikelserapport över händelsen lämnar inte ut rapporten. Argumentet är att det är utföraren, Omsorgsgruppen som också hanterar alla avvikelser.

Omsorgsgruppens vd står fast vid att inte lämna ut rapporten. Kommunen släpper efter ytterligare begäran delar av handlingen.

Av den framgår att en boende fallit ut genom ett olåst fönster. Personen fördes i ambulans till US, där det konstaterades en fraktur. Den boende ska ha utstått såväl fysiskt som psykiskt lidande.

Enligt socialtjänstlagen ska missförhållanden inom vård och omsorg rapporteras. Om ett missförhållande är allvarligt ska det snarast anmälas till socialstyrelsen, genom en så kallad Lex Sarah-anmälan.

Kommer ni att Lex Sarah- anmäla fallet?

– Jag håller på med en utredning och kan inte säga något innan den är klar.

Anser du att det inträffade är allvarligt?

– Ja, det är ett allvarligt tillbud.

Utan dröjsmål

Enligt Carina Stolt, utredningssekreterare vid vård- och omsorgsförvaltningen har Omsorgsgruppen inte gett kommunen besked om eventuell Lex Sarah-anmälan.

– Vi kommer följa upp det vid ett möte framöver, säger hon.

Socialstyrelsens instruktioner anger inte att utredning måste vara klar före anmälan. Enligt socialstyrelsen ska anmälan göras snarast och utan dröjsmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!