Blockgräns inget hinder: "Vi är väldigt pragmatiska"

Efter valet 2018 var skilsmässan ett faktum – S och M gick isär. Sedan dess har S styrt kommunen i ännu en blocköverskridande majoritet. Hur ser kommunalråden på fortsatt samarbete?

Efter valet 2018 gick S, C, V och L ihop och tog makten i Åtvidaberg. Kommunalråden Thomas Lidberg (S) och Joakim Magnusson (C) är nöjda med samarbetet, men avvaktar valet 2022 innan de ger besked om eventuellt fortsatt samarbete.

Efter valet 2018 gick S, C, V och L ihop och tog makten i Åtvidaberg. Kommunalråden Thomas Lidberg (S) och Joakim Magnusson (C) är nöjda med samarbetet, men avvaktar valet 2022 innan de ger besked om eventuellt fortsatt samarbete.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-09-11 07:00

Valet 2022

Kommunalråden Thomas Lidberg (S) och Joakim Magnusson (C) har just presenterat sitt budgetförslag för valåret 2022.

Samstämt lägger de fram sina förslag, som återinförande av pensionärsråd, fler speciallärare i skolan, aktiviteter för äldre, heltidsnorm inom äldreomsorgen och ökad andel svenska råvaror i kommunens kök.

Thomas Lidberg utbrister spontant: 

– Att det ska vara så dyrt så fort kommunen ska göra något. Då kostar en släpkärra 80 000 kronor. Och nya kontor och sammanträdesrum i Kulturcentrum går på 2,9 miljoner kronor. 

Det blev ja till släpkärra och i nuläget nej till nya kontor, tillägger han.

Joakim Magnusson läser ur budgethandlingen om fokusområden och mätpunkter. Han talar om kommunens vision och mål. 

– Det är grunden för våra prioriteringar.

De är olika som individer. Spontanitet möter eftertanke.

– Vi kompletterar varandra, säger Lidberg och talar om en "totalt smärtfri personkemi".

– Vi har inte höjt tonläget någon gång. Vi kan ha diskussioner och vi får jämka mellan varven. Ibland måste vi ta hem frågor till våra partier och förankra dem, men oftast är vi överens.

Joakim Magnusson instämmer och lägger till att övriga partier i majoriteten, L och V, också bidrar till samarbetsklimatet:

– Vi är överens i den politiska ledningsgruppen. Det är svårt att säga vad var och en fått igenom, säger han och framhåller den överenskommelse partierna enades om inför mandatperioden, som legat som grund för samarbetet och de politiska prioriteringarna.

Hamnar ni i ideologiska diskussioner?

– Nej, jag tycker inte det. Det är ofta väldigt pragmatiskt när man tar beslut så här nära medborgarna, säger Magnusson.

– Det är skillnad på lokal- och rikspolitik. Vårt uppdrag här är att ge medborgarna bästa möjliga utveckling av samhället. Det är gemensamt, oavsett om man hör till S eller C, säger Lidberg. 

Pratar ni rikspolitik?

– Ja, vi kan skämta om det också. Men vi håller diskussionerna på olika nivåer. Man får bortse från olika saker som sker på riksnivå. Det vi inte kan påverka får vi rätta oss efter, säger Lidberg. 

Historiskt sett hade S i Åtvidaberg egen majoritet i över 70 år. Den bröts under 1990-talet och sedan dess har majoriteterna skiftat. Många höjde på ögonbrynen när S och M efter valet 2006 bildade en ohelig röd-blå allians. 

Det blev tre mandatperioder med S och M i styret. Den gemensamma ambitionen att sanera kommunens ekonomi och ta Åtvidaberg till en genomsnittskommun sett till ekonomisk status, lyckades. Men samarbetet bröts efter valet 2018 när S gick ihop med C, L och V. 

Vill ni fortsätta samarbeta?

– Det vet vi inte förrän efter valet 2022. Centern går fram som enskilt parti och vi markerar vår politik. Men samarbetet har fungerat bra och personligen skulle jag gärna fortsätta med det. Tillsammans har vi en bra syn på framtida service i kommunen, säger Magnusson.

S då?

– Jag har ingen annan uppfattning om samarbetet. Alla partier är nöjda. Men vi måste avvakta valet innan vi kan tala om samarbeten, svarar Lidberg.

Kan ni tänka er andra samarbeten, till exempel med M eller SD som är i opposition?

– När det gäller SD så är det helnej, svarar Magnusson.

– SD är uteslutet, de är så långt bort från vår ideologi, svarar Lidberg. 

Något tydligt svar om M kommer inte.

– Jag vill poängtera att vi måste ha ett valresultat för att bilda majoritet, säger Lidberg.

Så gick det i valet 2018

Efter valet 2018 fördelades de 35 mandaten i fullmäktige så här: (Inom parentes antalet mandat under perioden 2015-2018)

Socialdemokraterna 11 (14), Moderaterna 7 (8), Sverigedemokraterna 7 (5) Centerpartiet 4 (3), Liberalerna 2 (1), Vänsterpartiet 2 (1), Kristdemokraterna 1 (1) och Miljöpartiet 1 (2). 

Nuvarande majoritet har tillsammans 19 av 35 mandat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!