– Värnet har varit inaktivt under en längre tid, säger Bho Eklund, räddningschef i Åtvidaberg-Valdemarsvik.
Han ger en bild av en krympande skara frivilliga och ett minskade engagemang.
– För att ett räddningsvärn ska fungera krävs nio man. I Björsäter har vi bara fem, sex kvar och vi får inte med alla på insatser och övningar. En orsak är en förändrad arbetsmarknad. Fler jobbar på annan ort än Björsäter.
Ingen tjänstepliktRäddningsvärnet som är frivilligt kom till i slutet av 1990-talet när kommunen lade ned deltidskåren i Björsäter. De som ingår i värnet har ingen tjänsteplikt, utan går i tjänst vid larm på frivillig basis.
Enligt Bho Eklund kan ett räddningsvärn inte jämföras med deltidskåren i Åtvidaberg.
– Värnet står för mera förberedande insatser. De frivilliga får på grund av säkerhetsskäl till exempel inte utföra rökdykning.
Frågan om räddningsvärnets avveckling når kommunstyrelsen nästa vecka.
Ingen skillnadEnligt planerna ska värnet avvecklas under 2014. Därmed slipper kommunen också göra en del nödvändiga investeringar, bland annat i ett nytt räddningsfordon.
Deltidskåren i Åtvidaberg når Björsäter inom 20 minuter från larm.
– Det kommer inte vara någon skillnad i säkerhet. Åtvidaberg rycker alltid ut på alla larm i Björsäter, menar Bho Eklund.
Räddningsvärnet i Falerum, som har tillräckligt med frivilliga, berörs inte.
För 2015 diskuterar Åtvidaberg, Valdemarsvik och Söderköpings kommuner ett gemensamt räddningsförbund. Då kan delar av Björsäter komma att täckas av deltidkåren i Östra Ryd, Söderköping.