Så svarade biskop Martin Modéus på en fråga om gränsen mellan religion och politik.
– Och därför uppfattas vi ibland som vänster och ibland som höger.
Frågan ställdes i samband med biskopsvisitationen i Åtvids församling som inleddes på tisdagen. Det är Martin Modéus första formella visitation i Åtvidaberg och det digra programmet sträcker sig veckan ut.
På tisdagskvällen mötte han församlingsborna för samtal, information och frågor. Ett femtiotal medlemmar mötte upp och nyfikenheten var stor.
Historiskt har biskopsvisitationer präglats av kontroller av olika slag. Man har gått igenom räkenskaper, inventarier och inte minst hur prästerna har skött sina predikningar.
Idag har visitationerna övergått "från sträng kontroll till uppmuntrande inspiration" enligt stiftets hemsida. Något som kyrkorådets nuvarande ordförande Monica Schyldt intygar.
– Jag har haft samtal med biskopen nu under dagen, och det har varit mycket givande och inspirerande. Och vi är också mycket stolta över vår breda verksamhet och våra fina kyrkor, säger hon.
Temat för besöket i Åtvidaberg är "Lärande och undervisning". Frågestunden leddes av kyrkoherde Kirsten Alm, och handlade just om lärande. Martin Modéus fick berätta om sin roll som biskop utifrån skilda perspektiv.
Framtidsfrågorna är viktiga och biskopen menar att kyrkan måste vara i rörelse på ett aktivare sätt.
– Vi måste ta vara på alla ideella krafter, hitta nya sätt att arbeta och vara mera där människor är. Den som renoverar ett hus kan inte fokusera på de rötskadade delarna utan måste leta upp de friska bjälkarna och skruva i dom. På samma sätt måste vi i kyrkan sluta krafsa i de sår som finns, och istället bygga utifrån alla våra friska bjälkar, resonerar Martin Modéus.
Han konstaterar att medlemsantalet förvisso är sjunkande.
– Men vi är ändå Sveriges största medlemsorganisation, med cirka 60 procent av befolkningen hos oss. Ingen annan organisation kommer i närheten.
Martin Modéus nämner också allt ideellt engagemang, bland annat diakoni i framkant och inte minst musiklivet som han menar bör kunna få en större roll i gudstjänstlivet.
Visitationsveckan innehåller besök i församlingens samtliga kyrkor och möten med olika befattningshavare och förtroendevalda. Visitationen avslutas med en mässa och ett anförande, då biskopen kommer att summera sina intryck och sina tankar om hur Åtvids församling kan gå vidare.