Bilkörning och skadegörelse på skolgård

Krossade flaskor och fimpar. Skadegörelse och kraftiga bromsspår efter en bil som sladdat. På Centralskolan är rektorn upprörd över hur skolgården används under helger.

Någon har under helgen kört in på skolgården på Centralskolan och kommit upp i sådan fart att inbromsning gett bromsspår i asfalten.

Någon har under helgen kört in på skolgården på Centralskolan och kommit upp i sådan fart att inbromsning gett bromsspår i asfalten.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-06-03 19:00

– Det är jättetråkigt och det är inte första gången det händer, säger Centralskolans rektor Maria Gullquist. 

Under måndagsmorgonen fick personal på lågstadieskolan i centrala Åtvidaberg börja sin arbetsdag med att städa upp skräp efter helgen.

– Det var fimpar, snus, krossade spritflaskor och andra flaskor, burkar. 

Någon hade också slitit sönder ett fäste till en gunga och skruvat sönder gångjärn till en bod på skolgården. 

– Dörren lossnade. Någon kunde fått den på sig, säger Maria Gullquist.

På skolgården upptäcktes också bromsspår efter en bil. Någon har kört in på skolgården och använt asfaltytorna för att burna.

– Grannar och andra har hört av sig om det här och att det ofta samlas ungdomar här om helgerna. 

Hon är frustrerad över hur skolgården används under helger. 

– Det är jättetrist. Våra elever undrar också varför någon vill förstöra deras skolgård. De har ju fått lära sig att vara rädda om våra saker. 

Varför tror du att skolgården lockar till sig ungdomar?

– Den är insynsskyddad och det är ganska mörkt här om kvällarna. Det finns bänkar och sittplatser. Det är en inbjudande miljö, framförallt om man inte vill synas. 

Maria Gullquist säger att man valt att ha skolgården öppen, bland annat för att barn ska kunna använda lekmiljöerna även när skolan är stängd.

Men skolgården är inte öppen för biltrafik, inte heller för nedskräpning och skadegörelse som riskerar att skada både barn och personal, markerar Gullquist. 

Frågan om åtgärder har väckts, men det är svårt att stänga av en hel skolgård. Maria Gullquist uppger att skolan är i kontakt med polis och att skadegörelse polisanmäls.

Även på Alléskolan förekommer skadegörelse och nedskräpning. 

– Det är främst vid F-huset och i området upp emot hembygdsgården, säger Sara Algulin, rektor för högstadiet. 

– Vi vill att ungdomar ska kunna umgås här så länge de sköter sig. Men man får inte förstöra och skräpa ner, säger Sara Algulin som vill se fler vuxna ute under helger och kvällar. 

– Uppmaningen är att få så många föräldrar som möjligt att vistas ute, säger hon och passar på att vädja extra om det inför skolavslutningen.

Även personal på Centralskolan har i ett inlägg i en lokal Facebookgrupp uppmanat vuxna att ta kvällspromenader till skolan. Det inlägget och ytterligare ett efter helgens händelser ledde till en stundtals hätskt debatt. 

Karta: Centralskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!