Bidraget höjs – men du tvingas själv betala för att få det

Kommunens årliga friskvårdsbidrag till tillsvidareanställda höjs med 1 000 kronor, till totalt 2  000 kronor. Men det införs också
krav på att personalen själv måste betala lika mycket som de får.

Friskvårdsbidraget kommer att beröra 949 fastanställda och 388 timanställda.

Friskvårdsbidraget kommer att beröra 949 fastanställda och 388 timanställda.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åtvidaberg2024-10-12 14:00

Nyheten i korthet

  • Åtvidabergs kommun höjer sitt årliga friskvårdsbidrag till tillsvidareanställda med 1 000 kronor, men inför krav på att personalen själv måste betala hälften.
  • Förslaget har mött kritik, bland annat från Eva Sagmar, ordförande för Kommunals sektion i Åtvidaberg, som menar att många anställda inte har råd att betala för att få bidraget.
  • Förändringen, som ingick i kommunens budgetförslag, kommer att träda i kraft från januari nästa år och berör 949 fastanställda samt 388 timanställda.

– Många av våra medlemmar har taskiga löner och kan inte ge 2 000 kronor för att få 2 000, säger Eva Sagmar, ordförande för Kommunals sektion i Åtvidaberg.

Höjningen av friskvårdsbidraget var en het potatis på kommunfullmäktiges senaste sammanträde.

Eller ja, höjning och höjning. Majoriteten (S+C+MP+L+V) och oppositionen hade helt olika syn på om det överhuvudtaget handlade om en höjning av friskvårdsbidraget, och inte en sänkning.

Som det är nu kan personalen få bidrag på 1 000 kronor utan att behöva medfinansiera det. Från januari nästa år kan man få upp till 2 000 kronor, men man måste själv betala lika mycket. Förslaget kom från majoriteten, och kommunalråd Thomas Lidberg (S) talade väl om det:

– Många träningskort är dyra och när vi ökar friskvårdsbidrag ska man kunna köpa ett sådant kort. Vi ser värdet i egen insats. När man själv betalar hälften kommer man att utnyttja det. Hittills kunde man få ett bidrag och tog pengarna, men man utnyttjade inte det.

undefined
Kommunalråd Thomas Lidberg (S) och oppositionens Tommy Aarna (M) debatterade livligt om kommunens friskvårdsbidrag i kommunfullmäktige.

Han fick mothugg från oppositionens Tommy Aarna (M) som föreslog ett friskvårdsbidrag på 2 000 kronor utan krav på medfinansiering.

– Jag känner mig som en sosse. Är det verkligen jag som ska kämpa för de lågavlönade anställdas bidrag till friskvård. Många kommer inte att ha råd att medfinansiera sin friskvård. Nu får man 1 000 kronor, men nästa år måste man själv betala 1 000 kronor för att få bidrag på 1 000, sa Aarna.

Dessutom förkastade han Lidbergs argument att vissa anställda bara får bidrag utbetalt utan att de gör något.

– Det tvivlar jag på och jag kan inte hitta någon annan närkommun som kräver medfinansiering.

Eva Sagmar från Kommunal gillar inte alls majoritetens krav på "motprestation" när det gäller pengar.

– Det är helt galet. Det fick vi bort tidigare eftersom det inte fungerade. Och nu inför man det igen. Det är helt fel och kommer att leda till att ännu färre kommer att kunna utnyttja bidraget, säger hon.

Vad tycker du om argumentet att egen insats ska öka viljan att verkligen utnyttja bidraget och motionera, och att inte bara ta det?

– Jag tror inte på det. Och du måste vara aktiv i en förening eller göra något för att få bidrag, du kan inte bara "ta" det.

undefined
Av kommunens 949 fastanställda utnyttjar 39 procent friskvårdsbidrag, enligt Linda Ljungqvist, kommundirektör.

Friskvårdsbidraget kommer att beröra 949 fastanställda. Men inte bara dem.

– Vi betalar ut friskvård oavsett anställningsform. Vi har också 388 timanställda, säger Linda Ljungqvist, kommundirektör.

Förslaget ingick i kommunens budgetförslag som klubbades igenom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!