Rökdetektorer hos alla som har hemtjänst

Alla med hemtjänst i Åtvidaberg kommer att få rökdetektorer kopplade till sitt trygghetslarm. Beskedet kommer samtidigt som personal inom hemtjänsten utbildas i stärkt brandskydd för särskilt riskutsatta.

Jenny Dahl är utbildare inom RTÖG med fokus på stärkt brandskydd för särskilt riskutsatta. I hennes uppdrag ingår att utbilda hemtjänstpersonal om risker och att söka svar på hur brandskyddet kan säkras.

Jenny Dahl är utbildare inom RTÖG med fokus på stärkt brandskydd för särskilt riskutsatta. I hennes uppdrag ingår att utbilda hemtjänstpersonal om risker och att söka svar på hur brandskyddet kan säkras.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-09-29 07:30

Hemtjänsten i Åtvidaberg är först ut när Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG utbildar hemtjänstpersonal i sina fem medlemskommuner. 

Det handlar om stärkt brandskydd för särskilt utsatta. RTÖG:s arbete och utbildningssatsning bottnar i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB:s mål om att bränder där människor mister livet ska minska, från drygt 100 per år idag till 60 per år 2030. 

– Vi måste jobba förebyggande med de särskilt riskutsatta, säger Jenny Dahl som sedan årsskiftet är anställd som utbildare inom RTÖG med fokus på stärkt brandskydd för de särskilt riskutsatta.

 Det är en grupp som personal inom hemtjänsten möter dagligen. 

– Vi blir fler och fler äldre. Fler ska bo kvar hemma. Med ålderdom kommer sjukdomar. Det är en riskfaktor och det finns flera andra, som psykisk ohälsa, missbruk, rökning och kognitiva och fysiska hinder. Förmågan att reagera och agera vid bränder kan minska, säger Jenny Dahl.

De som deltar i utbildningen stämmer in, ger exempel och uttrycker oro för äldre som röker i soffan eller sängen, som tänder ljus eller somnar ifrån något på spisen. 

– Det är den verklighet vi har att förhålla oss till. Vi vet att många inte klarar sig när olyckan är framme. Vi runtomkring måste hjälpa riskutsatta att få ökat skydd, säger Jenny Dahl men påpekar samtidigt att den som har hemtjänst bestämmer över sin egen bostad och brandskydd.

Jenny Dahl uttrycker en önskan om att begreppet skälig levnadsstandard skulle rymma en nivå för en trygg och säker bostad. Hon önskar samverkan och systematik kring de särskilt riskutsatta.

De som deltar i utbildningen är engagerade. Frida Norr Kärnerot som jobbar inom hemtjänster ger flera exempel för ett stärkt brandskydd.

– Vi kan koppla brandskydd till våra genomförandeplaner, ha med dialog med anhöriga och ta reda på var det finns brandskydd i bostaden. 

Under utbildningen nämns också förslag om rökdetektorer kopplade till trygghetslarm. 

– Tanken är att erbjuda det till de 200 som har hemtjänst idag, säger Lisa Johansson, övergripande chef för utförarverksamheterna inom vård och omsorg. 

Jenny Dahl svarar snabbt:

– Föredömligt. Toppenbra. Då får vi också en systematik i det. 

Efter utbildningen meddelar Lisa Johansson att förslaget om rökdetektorer gått igenom. Det ska bli standard för de som har hemtjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!