Senast 1 januari 2027 är det lagkrav på att alla kommuner i Sverige ska ha infört så kallad fastighetsnära insamling. Det innebär att man ska kunna sortera olika typer av avfall i olika kärl i hemmet.
I Åtvidaberg kommun infördes de nya sopkärlen för 1 600 lägenheter på tätorten i januari i år. Nu står det klart att villaägare och mindre hyresfastigheter väntas få fastighetsnära insamling under våren 2026.
– Man kommer kunna sortera på nära håll och slippa ta bilen till en återvinningsstation eller central, säger Helén Stenberg, press- och kommunikationsansvarig på Åtvidabergs Vatten & Renhållning.
Istället för en soptunna kommer villaägarna få två tunnor med fyra fack i varje. Facken ska sorteras för matavfall, restavfall, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, färgat glas, ofärgat glas och tidningar. Exakt hur sopkärlen ska se ut i Åtvidaberg är inte bestämt än, men höjden på kärlen kommer vara 1,10 meter och ska vardera rymma 370 liter.
Trots att kärlen inte kommer införas förrän 2026, rekommenderas villaägare att planera för utrymme på tomten redan nu.
– Om man vill ha tunnorna utomhus bör man ha en plats som är två gånger en meter. Det är villaägarens ansvar att planera för två fyrfackskärl. Om man inte får plats får man ställa kärlet någon annanstans på tomten, men då måste man ställa ut de vid tomtgränsen när de ska hämtas, säger Patrik Ernvin, ansvarig för återvinningscentralen i Korshult.
Det ena kärlet kommer tömmas två gånger i månaden och det andra en gång i månaden. Det innebär en extra tömning jämfört med idag.
Kommer de nya kärlen innebära ökade kostnader för invånarna?
– Vi vet inte eftersom vi inte har upphandlat uppdraget än. I andra kommuner med ungefär samma tömningsavgifter har det inte ökat mycket per kärl. Men med en tömning till kan det nog bli högre avgifter. Samtidigt jämnar det ut sig när det blir en ökad service, säger Patrik Ernvin.
Enligt Helén Stenberg och Patrik Ernvin har det hittills varit positiva omdömen från flera fastighetsägare som i januari fick de nya sopkärlen. Och undersökningar har visat att kärlen för villaägare fungerat bra i andra kommuner där det redan har införts, menar Patrik Ernvin:
– Det enda folk klagat på är att kärlen blivit fulla för fort. Men risken för att det ska ske i Åtvidaberg är liten då vi tittar på hur andra kommuner har gjort.