– Jag tar gärna emot ensamkommande på Stallet och mina andra anläggningar, säger han och förklarar snabbt hur:
– Vi kan ta in 20 till 25 ensamkommande per anläggning och låta andra som bor på anläggningarna bli mentorer. Det blir billigare och de ensamkommande skulle få en bättre tillvaro.
Det går undan när Bert Karlsson i ett svep förklarar sin modell och samtidigt i skarpa ordalag kritiserar den nuvarande, för att vara både för dyr och alltför avancerad. Han kastar också, som i en bisats, in att han under tisdagen träffade arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons statssekretare Erik Nilsson för att diskutera sin modell.
– Det är en överkurs utan dess like i dag.
Han pekar på två faktorer. Dels att kommunerna på uppdrag av Migrationsverket i dag driver sina boenden för ensamkommande med tillstånd från statliga Inspektionen för Vård och Omsorg under förhållanden likvärda HVB-boenden (hem för vård och boende). Dels att varje plats kostar närmare tio gånger så mycket som han själv kunna erbjuda boende för.
– Det behövs inga HVB-hem. Vi skulle kunna ha ungdomarna på våra anläggningar för drygt 300 kronor dygnet.
Det motsvarar vad Jokarjo AB får i dygnsersättning från Migrationsverket för de som bor på bolagets anläggningar. På frågan om bolagets vinstnivåer, vilka krititiserats svarar Karlsson kvickt:
– Vi har tio procent, mer har vi inte.
För asylboendet på Hotell Stallet har Jokarjo nyligen lämnat in anbud för en ny period. Nuvarande sträcker sig fram till december.
– Vi får tre, fyra, fem månader i taget. Vi skulle kunna sänka priserna om vi fick längre avtal.
Bert Karlsson passar under samtalet på att lyfta det engagemang för de asylsökande som han mött i Åtvidaberg.
– Folk ställer upp hela tiden. Med undantag av det som var med idrottsföreningen (läs ÅFF) i början, så har det varit kanon. Förresten så fick ju föreningen två miljoner.
Förresten, Bert Karlsson! Hur har det gått med de lekmiljöer som skulle byggas vid Stallet?
– Det ska vi fixa. Det kommer vi göra snart.