– Situationen är mycket ansträngd idag, säger Robert Bredberg och konstaterar att bostadsfrågan är den enskilt största för kommunen just nu.
– Det finns i stort sett inga lediga bostäder i Åtvidaberg idag. Det drabbar bland annat unga som vill flytta hemifrån, par som vill separera och nyanlända.
Kommunens ansvar att sträcker sig till de nyanlända. Under året har landets kommuner via anvisningslagen fått ansvar för att ge bostäder åt personer som beviljats permanent uppehållstillstånd. För Åtvidabergs del rör det sig om 29 personer i år och 31 under nästa år.
– Vi har tagit emot 20-25 hittills i år, utöver de som själva sökt och fått bostad här. Det blir bara tajtare och tajtare. Nästan varje vecka säger de som handlägger detta att det är stopp, att det inte går att lösa fler bostäder. Det är inte tillfredställande.
Kommunen räknar under nästa år även med att behöva ordna stödboende eller annat boende åt ensamkommande ungdomar som fyller 18 år.
– Det är svårt att hitta vettiga lösningar. Att bygga nytt kunde vara ett sätt, men nyproduktion är dyrt och gruppen nyanlända kan inte ta hyreskostnaden för nyproduktion.
Kommunens samhällsbyggnadsförvaltning jobbar med att ta fram ett bostadsförsörjningsprogram och att hitta mark för nya bostäder, både villor och flerfamiljshus. Parallellt med det går kommunen nu ut med en fråga till fastighetsägare som kanske äger ett stort hus, en stor lägenhet eller har ett vinterbonat fritidshus eller små hus på tomten.
– Vi vill veta om man kan hyra ut hela eller delar av sitt hem, säger Robert Bredberg.
Om det finns intresse kan kommunen komma att fungera som förmedlare mellan hyresvärd och hyresgäst.
– Vi behöver pröva olika spår och detta är ett. Om det inte ger något får vi prioritera andra sätt att lösa detta.