– Det stämmer. Vi har lagt in en förhandlingsframställan, säger Thomas Larsson, som är deltidsbrandman i Åtvidaberg och sitter i styrelsen för BRF i Östergötland.
Han betonar att förhandlingsframställan inte bara avser deltidsbrandmän i Åtvidaberg, utan inom hela RTÖG.
– Vi vill ha ett lokalt avtal och vill förhandla om lokala ersättningar. Det handlar om 14 punkter.
Tidigare har det uttalats från RTÖG:s ledning att det inte går att koppla lokala avtal till det centrala avtalet Rib 17. Thomas Larsson menar att uppgifterna går isär.
– En del säger att det går att förhandla.
I sin förhandlingsframställan påpekar BRF att det centrala avtalet Rib 17 innebär stora försämringar, bland annat i form av lönesänkningar. Thomas Larsson nämner bland annat indragen ersättning för arbete på obekväm arbetstid och ger ett exempel:
– För den som får larm på natten kan nuvarande ob-ersättning kompensera för det man förlorar om man måste vara borta från sitt ordinarie arbete dagen efter.
Rib 17-avtalet har mötts av protester från deltidsbrandmän och lett till omfattande uppsägningar runt om i landet.
Konflikten mellan arbetsgivarorganisationen Pacta och BRF är öppen, då Pacta nyligen stämde BRF till Arbetsdomstolen för brott mot fredsplikten. Pacta hävdar att BRF uppmanat sina medlemmar till massuppsägningar.
I Åtvidaberg har 23 av 24 deltidsbrandmän sagt upp sig till den 1 maj. Gruppen har vid upprepade tillfällen framhållit andra skäl framför avtalet. Bland annat har brandmännen i skrivelser fört fram krav om ledarskap på plats.