Annacarin Abelson är på gott humör när hon tar emot i Åtvids församlingsgård. Här har hon sedan 2014 arbetat som kyrkomusiker och körledare för barnkörerna. För 30 år sedan fick hennes man jobb i Åtvidaberg och de beslutade sig för att prova att bo i Åtvidaberg. Sedan har de blivit kvar och Annacarin har ägnat större delen av sitt liv åt musik.
– Jag har spelat tvärflöjt, blockflöjt och piano sedan jag var liten. Och så har jag sjungit förstås.
Att byta till ett jobb inom kyrkan var självklart för Annacarin som musicerat mycket i kyrkan under sin uppväxt. Att få möjligheten att jobba med barnkörer på halvtid var precis vad hon ville eftersom hon alltid trivts med att undervisa barn.
Idag har hon tio elever som spelar flöjt och hon uppskattar relationen som blir när hon får följa barnen under flera år. Att dela musikupplevelser med barn och se dem lära sig något som ger henne energi.
– Det finns ingen quick fix för att lära sig spela instrument. Det tar tid att lära sig precis som ett hantverk. Det finns inte så mycket sådant idag när allt ska gå fort och det tycker jag är viktigt att lära sig
Hon upplever att det rent allmänt tränas för lite på sång och hon skulle önska att fler förstod att även sång är någonting man kan lära sig genom att träna.
– Det är nog många Idag som tänker att det handlar mycket om talang, men precis som en sport kan man lära sig att sjunga bara man tränar. Har man en gång lärt sig det så kan man det sen.
Efter många år som musiklärare på Kulturskolan är hon tacksam för att hennes tjänst som kyrkomusiker ger henne möjlighet att få spela själv. Under gudstjänster är det ofta speciella teman och ibland är antingen kören eller hennes flöjtelever med och spelar.
Hon skriver ingen musik själv men däremot lägger hon gärna till stämmor som eleverna kan träna på. När det kommer till vigslar finns det många gånger önskemål om andra låtar än dem hon vanligtvis spelar.
– Jag tycker det är jättekul med utmaningar och vi försöker tillmötesgå olika önskemål. Det tar olika mycket tid att lära sig olika låtar.
Det är inte bara variationen i arbetet som tilltalar Annacarin utan även möjligheten att spela i kyrkorna. I Åtvids församling finns det åtta olika kyrkor och alla är utrustade med orgel. Men någon favorit bland kyrkorna kan hon inte säga att hon har.
– Alla är helt fantastiska och vackra på olika sätt. Men det är klart att stora kyrkan är ju otroligt häftig.
Idag håller hon tillsammans med kollegan Annika Davidsson i de tre barnkörer som finns i Åtvidaberg, Björsäter och Grebo. Tillsammans är det cirka 70 barn i körerna som riktar sig till dem som går i första till femte klass. När man börjar sjätte klass får man gå över till ungdomskören.
Eftersom körrummet har ett begränsat antal platser har körledarna satt en maxgräns på 33 och just nu är barnkören så populär att det finns en kö för att få plats.
– Vi hittar ju på ganska mycket roligt med alla körer tillsammans. Vi har övernattningar där vi sjunger och leker tillsammans. Föräldrarna till barnen hjälper till både då och när vi åker till Liseberg en gång om året.
Vad är det som gör att körsången har blivit så populär?
– Jag tror att det helt enkelt är så att det sprider sig. Vi har väldigt roligt under våra körträffar och det sprider sig till kompisar och syskon.