Bandyklubben kan bli utan is i höst

Bandyklubben får vänta flera månader på beslut om kommunal borgen. "Det går inte, vi måste beställa nya aggregat före semestern", säger Börje Johansson, ordförande i Åtvidabergs bandyklubb.

Bandyklubben riskerar att stå utan möjligheten att lägga is på Kopparvallens isbana i höst. Fullmäktige kan inte ta beslut om borgen för investeringar förrän tidigast i september.

Bandyklubben riskerar att stå utan möjligheten att lägga is på Kopparvallens isbana i höst. Fullmäktige kan inte ta beslut om borgen för investeringar förrän tidigast i september.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2019-05-29 19:30

– Frågan är komplex, säger kommundirektör Robert Bredberg och pekar på en rad frågeställningar som måste besvaras innan politiken kan behandla bandyklubbens begäran om kommunal borgen.

Bandyklubben begärde i mitten av april kommunal borgen om sex eller tio miljoner kronor för att iordningställa isbanan.

I sin begäran satte bandyklubben också ett slutdatum för besked. Senast den 19 juni behövde klubben ha svar om borgen för att få bandyplanen spelklar till vintersäsongen.

Nu har klubben fått ett första svar från kommunen. Robert Bredberg har en rad frågor till klubben:

– Det är mycket som behöver preciseras, säger han.

Kommunens frågor rör energikostnadsbesparingar genom värmeåtervinning från isbana till närliggande kommunala anläggningar, som klubben uppgett ska finansiera investeringen. Robert Bredberg skriver till klubben: "Sådan konstruktion tillförsäkrar klubben samma ekonomiska förutsättningar som innan investeringen och utgör då också en trygghet för kommunen som borgensman."

Men, tillägger han. Det finns områden som behöver diskuteras ytterligare. Det rör bland annat garantier för värmeleverans, skatter, kapitaltjänstkostnad för energiåtervinning, gränssnitt för äganderätt och skötsel.

– Det är sådant vi måste ha utklarat, säger Bredberg.

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) är inte redo att ta upp begäran om borgen innan frågetecknen rätats ut.

– Vi måste ha ett korrekt beslutsunderlag. Det ska hålla långsiktigt, säger han.

Ytterst är det fullmäktige som ska besvara bandyklubbens begäran. För att en fråga ska läggas på fullmäktiges bord måste den först beredas. Det sker i två steg, först i kommunstyrelsens planerings- och ekonomiutskott och senare i kommunstyrelsen, som ger fullmäktige förslag till beslut.

– Vi kan inte hasta fram beslut. Det är en del av demokratin att utreda och förankra besluten, säger han.

Frågan hinner inte till fullmäktige i juni. Första fullmäktige därefter är i september.

Robert Bredberg föreslår att klubben kan vänta tills dess och lägga en del av säsongens träningar och matcher på annan ort.

Det går inte, menar Börje Johansson som vill att parterna träffas omgående för diskussion. Han säger:

– Vill kommunen ha en isbana så har vi en billig lösning nu där vi fixar allt. Annars kanske det inte blir av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!