– Hedrande. Det är roligt att bli uppmärksammad och att veta att någon sett det man gjort, säger Thomas Collin, som sedan 2019 är restaurangchef på Villa Baro i Åtvidaberg.
Han är 52 år och har jobbat som kock och köksmästare på lång rad restauranger; Hotell Stallet i Åtvidaberg, Grand hotell i Stockholm, Kalmar hamnkrog, Halltorps på Öland, Druvan, Svarta Tjuren, Ekoxen och Collegium i Linköping, Yxnerums kursgård och Klintas i Åtvidaberg, som han drev tillsammans med Nils-Erik Elf Svensson under åren 2004– 2018.
Under en tid därefter var han ansvarig för Drivbänk, ett arbetsmarknadsprojekt för arbete inom restaurangbranschen.
Hemma i Kalmar på 1980-talet höll på det på att bli ett helt annat yrkesval:
– Jag ville bli bilmekaniker, berättar Thomas Collin.
En praoperiod på en restaurang i simhallen i Kalmar blev avgörande:
– Jag fick steka pytt i panna och sälja glass. Det slutade med att jag valde restaurangskolan. Min mamma sa: "Hur ska det gå, du kan ju inte ens steka ett ägg".
Han har stekt många ägg sedan dess. Två år på gymnasiet i Kalmar, följdes av ett tredje på Ljunkan i Linköping och en plats i det svenska juniorkocklandslaget.
Thomas Collin har varit trogen sitt yrkesval. Genom åren har han även engagerat sig i det gastronomiska föreningslivet. Han är drivande i utvecklingen av kocktävlingar och aktiviteter, där syftet är att lyfta fram producenter och nya generationer matlagare.
– Thomas brinner för att stärka unga att jobba i branschen. Han brinner även för föreningslivet och engagerar sig till hundra procent, säger Louise Ridderström, ledamot i Hagdahlsakademien, som delar ut det stora Hagdahspriset till minne av läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl.
I motiveringen nämns "lång och osjälvisk gärning inom östgötsk kokkonst" – det håller Thomas Collin med om. Han är ordförande för Svenska Kockars förening i Östergötland sedan 25 år och har varit ordförande i Östgötamat under flera år.
– Jag brinner för detta.
Det måste innebära att du har gastronomi både som yrke och hobby?
– Ja, så är det. Jag jobbar ideellt genom föreningslivet. Jag vill jobba för att vi ska engagera fler ungdomar att söka sig till yrket. Det är en utmaning idag.
Som en kontrast till bristen på kockar talar han om det stora intresset för matlagning och den stora hypen med matlagningstävlingar i TV. Att vara en duktig matlagare och kock är inte samma sak, slår Thomas Collin fast.
Han värnar yrkesstoltheten och sätter stort värde i kockmössan och den vita rocken.
– Det handlar inte bara om att laga mat, utan också om logistik och ekonomi och att klara det under stress. Jag vill också lyfta kockar i våra offentliga kök, det är en konst att kunna laga mat åt hundratals personer.
Själv lagar han gärna husmanskost. Favoriträtten är mammas isterbandspytt med lök, ägg och ketchup. Färska skaldjur och ostron, en bra råbiff eller en nygrillad entrecote är också gott.
– En grillad korv i skogen kan också vara fantastisk. För mig är det inte bara maten, utan hela måltiden med sällskapet och miljön, som räknas.
Vågar folk bjuda hem dig på middag?
– Ja, det är skönt att inte behöva laga mat själv. Man behöver inte krångla till det med något avancerat. Om någon lagar en hemgjord ärtsoppa så blir jag glad.
Ska det vara med eller utan fläsk?
– Med!