Åtvidabergshus satsar stort

Åtvidaberghus tror på framtiden. Under året investerar bolaget 20 till 30 miljoner kronor på att bygga ut och förbättra sin anläggning i Örsätter.

Satsar. Peter Axén, Magnus Andersson och Johan Vistby på Åtvidabergshus ser fram emot det nya året och flera satsningar i den egna anläggningen i Örsätter.

Satsar. Peter Axén, Magnus Andersson och Johan Vistby på Åtvidabergshus ser fram emot det nya året och flera satsningar i den egna anläggningen i Örsätter.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-01-16 08:00

Höga ljud fyller konferensrummet på Åtvidabergshus. Här tar ägartrion; Magnus Andersson, vd, Johan Vistby, marknadsansvarig och Peter Axén, produktionsansvarig emot samtidigt som två anställda river panel och lägger ny på utsidan.

­ – Jo, det händer en del här, konstaterar Magnus Andersson.

Det gäller inte bara kontorslängan vi sitter i, som nu ska byggas om till personalutrymmen med bland annat bastu och gym som en del i en personalsatsning.

Längre in i produktionsområdet håller en ny grund på att ta form. Här ska en 300 kvadratmeter befintlig kontorsbyggnad få en övervåning och en tillbyggnad. Sammantaget blir den nya ytan 900 kvadratmeter.

– Det innebär att all kontorspersonal kan samlas på ett ställe, istället för på två som idag, säger Magnus Andersson.

Åtvidabergshus med omkring 90 anställda har de senaste åren haft en stark tillväxt och tilldelades under 2017 utmärkelsen Gasellföretag för en rad faktorer, däribland stark tillväxt.

– Vi har gått från 50 till 100 miljoner kronor i årsomsättning på tre år. 2017 kommer vi upp i 130 miljoner, säger Magnus Andersson.

Bolaget, som bygger husstommar och färdiga konstruktioner, på uppdrag av flera av landets större byggbolag, har haft fulla orderböcker under byggboomen. 2018 spås bli lugnare på bostadsmarknaden.

– Det är fortfarande bostadsbrist, men behoven mattas något, säger Johan Vistby.

Det innebär att Åtvidabergshus får en lucka att se om sitt eget hus, eller rättare sagt egna hus. Verksamheten är baserad i Örsätter, på ett tidigare lantbruk med flertalet ladugårdar och byggnader. Under 1980-talet byggdes en stor produktionshall. Därefter har anläggningen byggts ut vartefter.

Nu tas ett helhetsgrepp. Baroniet Adelswärd har sålt åkermark för utbyggnaden. Peter Axén gåt i täten och berättar:

– Vi ska riva två lador och bygga en ny produktionshall om 1200 kvadratmeter. Här ska vi ha en automatiserad kapanläggning för hela anläggningen. Det ger mindre spill, men framförallt bättre arbetsmiljö.

Ett nytt lagerhus för fönster ska byggas. Två nya lagertält ska sättas upp.

Byggnationerna görs delvis med egen personal och ska vara klara under året.

­­Åtvidabergshus har totalt 9000 kvadratmeter yta för sin produktion. Av dessa hyrs ungefär hälften i Örsättersfabriken på andra sidan riksväg 35.

Till nya och förbättrade produktionsytor lägger Åtvidabergshus nya kvalitetscertifieringar, enligt ISO. Signalen är tydlig:

– Vi tror på framtiden.

Byggs till.  Hela kontorsverksamheten ska koncentreras. Dessa byggnader får en övervåning och tillbyggnad.
Byggs till. Hela kontorsverksamheten ska koncentreras. Dessa byggnader får en övervåning och tillbyggnad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!